A CoreLogic amerika ingatlanpiaci adatelemző szerint az Ian hurrikán okozhatta a legsúlyosabb károkat Floridában 1992 óta. Csak a biztosított kár elérheti a 28–47 milliárd dollárt.

Fotó: RICARDO ARDUENGO / AFP


Az adatelemző becslései szerint a szél 22–32 milliárd dolláros pusztítást okozhatott a lakó- és kereskedelmi célú ingatlanokban, a vihardagály további 6–15 milliárd dollárosat. „Ez a legdrágább hurrikán az Andrew óta, rekordszámú lakóépület és egyéb ingatlan pusztult el” – idézte a Reuters Tom Larsent, a CoreLogic alelnökét, aki szerint az Ian hurrikán egy életre megváltoztatja az ingatlanszektort és a városi infrastruktúrát. „Biztosítók mennek majd csődbe, háztulajdonosok kényszerülnek bűnözésre, és a biztosítás kevésbé lesz elérhető olyan régiókban, mint Florida” – vélekedett. 

Aftermath after Hurricane Ian landfall, A man walks through his front yard as a creek rises from flooding following Hurricane Ian on September 30, 2022 in Kissimmee, Florida. - Forecasters expect Hurricane Ian to cause life-threatening storm surges in the Carolinas on Friday after unleashing devastation in Florida, where it left a yet unknown number of dead in its wake. After weakening across Florida, Ian regained its Category 1 status in the Atlantic Ocean and was headed toward the Carolinas, the US National Hurricane Center said Friday. (Photo by Bryan R. Smith / AFP) US-WEATHER-HURRICANE-IAN
Fotó: Bryan R. Smith / AFP


A szövetségi államban pénteken még több mint kétmillió ingatlan volt áram nélkül, miközben az Ian tovább száguldott Dél-Karolina felé. A biztosítási szektor várakozásai szerint a pusztítás komoly hatással lesz a floridai turizmusra is, amely az állam egyik legfőbb bevételi forrása. Rengeteg kárt jelentettek az üdülőtelepekről, szállodákból, így egy időre nem lesz megfelelő infrastruktúra a vendégek fogadására.

A Fitch hitelminősítő kárbecslése nagyrészt megegyezik a CoreLogicéval, a cég 25–40 milliárd dolláros pusztítással számol csak Floridában, amihez jön majd a Dél- és Észak-Karolinában okozott esetleges kár. Emlékeztetőül, a Katrina hurrikán 2005-ben 65, az Ida 2021-ben 36 milliárd dolláros kárt okozott. A helyreállítás ráadásul most még lassúbb és nehezebb lesz az a magas kamatok, valamint az emelkedő munka- és alapanyagköltségek miatt. És az Ian még csak az év első komoly hurrikánja.