A szülők szeptember 12-ig kérhetik gyermekeiknek az ingyenes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást – emlékeztetett a helyettes országos tiszti főorvos pénteken Debrecenben, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság kongresszusa keretében tartott sajtótájékoztatón.

Surján Orsolya jelezte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezeli a nemzeti immunizációs programot, amelynek 2014 óta része a HPV elleni védőoltás. 2018-tól alkalmazzák a kilenckomponensű, nagy védettséget jelentő vakcinát, 2020 óta pedig a fiúk számára is elérhetővé tették a védőoltást. Az általános iskola hetedik osztályos, 12. életévét betöltött gyerekeknek kérhetik a szüleik az ingyenes védőoltást hétfőig – mondta, kérve a szülőket, hogy minél többen tegyék ezt meg a gyerekeik védelmében.

hpv
Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese beadja a HPV elleni védőoltást egy fiatal lánynak a klinikán a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. európai méhnyakrák-megelőzési hét alkalmából tartott sajtótájékoztatóján a klinikán, 2014. január 20-án
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

 

Akik hétfőig jelentkeznek a védőoltásra, az első vakcinát októberben, a másodikat tavasszal kapják meg 

 

– tette hozzá. Jelezte azt is, hogy a világon több 100 millió védőoltást adtak be, komolyabb mellékhatást nem, némely esetben csak helyi mellékhatást tapasztaltak.

Surján Orsolya kitért arra, hogy egyre több 18 éves – akiknek a szülei korábban nem kérték a védőoltás – most szeretné beadatni a vakcinát. Számukra is szeretnének olyan programot indítani, hogy ingyen juthassanak hozzá a vakcinához – fűzte hozzá. Krasznai Zoárd, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság elnöke elmondta, hogy az idei kongresszusuk mottója a fiatal lányok egészségprevenciója is lehetne, hiszen a színes tudományos program ezen fő irányelv köré csoportosul.

A rendezvényen a HPV elleni korosztályos védőoltásprogramnak és a HPV elleni küzdelemnek külön szekciót szerveztek. Felhívta a figyelmet, hogy a nők esetén a méhnyakrák a leggyakoribb HPV-fertőzés által okozott betegség, de más problémákért is felelős, a férfiaknál a nemi szervi daganatokon kívül más, például szájüregi daganatokat is okozhat. A védőoltással ezek több mint 90 százaléka megelőzhető –  tette hozzá.