Egymillió eurós, azaz több mint 400 milliós kártérítést ítélt meg az olasz bíróság a veronai buszbaleset áldozatainak gyászoló hozzátartozói számára – írja a Bors

A handout photo provided by Italy's institutional agency for fire and rescue service Vigili del Fuoco on January 21, 2017 shows a firefighter extinguishing flames in the wreckage of a bus following a crash on the A4 motorway near the Verona East exit, northern Italy. - The coach carrying Hungarian teenagers home from a school trip crashed and burst into flames on the motorway in northern Italy, killing 16 people, firefighters said Saturday. Some 39 injured were taken to hospital following the accident near Verona on Friday night, which occurred when the vehicle smashed into a bridge pillar, according to emergency workers. (Photo by Handout / Vigili del Fuoco / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIGILI DEL FUOCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ITALY-HUNGARY-BUS-ROAD-ACCIDENT
Fotó: AFP

2017. január 20-án a franciaországi síelésből hazafelé tartó magyar diákokat és tanáraikat szállító busz Verona mellett az autópályán egy felüljáró oszloppillérének csapódott. A busz rögtön kigyulladt, tizennyolcan életüket vesztették. Időközben a túlélők és az áldozatok hozzátartozói számára a biztosítótársaság 1,89 milliárd forint kártérítést és sérelemdíjat fizetett.

2020-ban a bíróság 12 éves börtönbüntetést szabott ki a 17 áldozatot követelő ügy vádlottjára, V. Jánosra, 2021-ben azonban másodfokon jelentős enyhítés, 6 év börtönbüntetés született a buszsofőr ügyében, mivel az ügyész és a vádlott ügyvédje peren kívüli egyezséget kötött.

A következő tárgyalást novemberre tűzték ki. Az egyik hozzátartozó a lapnak azt mondta, a folyamat végén azt is megállapítják, hogy a tragédiáért milyen arányban felelős V. János, illetve az autópálya. 

A bíróság személyre szabottan fogja megállapítani a kártérítés mértékét. Ugyanazon elhunyt után többen is kapnak pénzt, hozzátette, hogy figyelembe veszik a rokonsági fokot.

A lap arról is írt, hogy az ügynek még mindig nincs vége, hiszen az autópálya illetékesei elleni büntetőügy még mindig folyamatban van. Ha ez is lezárul, akkor tudnak majd az elhunytak hozzátartozói, illetve a sérültek kártérítést követelni.

Massimiliano Scaringella olaszországi ügyvéd a Borsnak azt is elárulta, hogy az olasz gyakorlat szerint a hozzátartozóknak egymillió eurót (hétfői árfolyamon 406 millió forintot) ítélhet meg a bíróság. A kártérítéstől külön kezelendő a biztosítási összeg. A sérültek, illetve az elhunytak hozzátartozói, illetve a sérültek azt a pénzt már egy évvel ezelőtt megkapták.