A dél-koreai BTS fiúegyüttes tagjai letöltik katonai szolgálatukat – közölte a k-pop zenekar ügynöksége hétfőn.

Los Angeles Exteriors And Landmarks - 2020 LOS ANGELES, CA - SEPTEMBER 28: General view of the music band 'BTS' billboard on September 28, 2020 in Los Angeles, California.  (Photo by fupp/Bauer-Griffin/GC Images)
Fotó: Bauer-Griffin / Getty Images

A héttagú zenekar legidősebbje, a 29 éves Csin olyan sokáig halasztotta a bevonulást, ameddig csak tudta, de mivel december végén betölti a harmincat, hamarosan kénytelen lesz a teljes szolgálatot teljesíteni, ami azt jelenti, hogy majdnem két évre eltűnik a közönség szeme elől – írta meg a Bloomberg.

A Hybe dél-koreai szórakoztatóipari cég szerint Csin október végén lemondja a halasztási kérelmét, és követi a katonai igazgatóság sorozással kapcsolatos eljárását. Hozzátették, hogy az együttes többi tagja szintén letölti katonai szolgálatát.

2013-as bemutatkozása óta

pörgős számaik és a társadalmi ügyek melletti kiállásuk világsztárrá tették a BTS-t.

Mind a menedzsment, mind az együttes tagjai várják, hogy 2025-ben, a katonai szolgálatuk letöltése után újra együtt zenéljenek – számolt be róla egy közleményben a Hybe tulajdonában álló Bighit Music, amely közvetlenül intézi a BTS ügyeit.

Dél-Koreában minden 12–28 év közötti egészséges férfinak 18–21 hónapos katonai kiképzésben kell részt vennie a nukleáris fegyverrel ellátott Észak-Koreával szembeni védekezés jegyében.

Vannak azonban, akik felmentést kapnak, vagy rövidebb ideig kell szolgálniuk, ilyenek az olimpiák vagy az Ázsia-játékok érmesei, valamint klasszikus zenészek, táncosok, akik egyes versenyeken előkelő helyezést értek el. Néhány törvényhozó a BTS-nek is hasonló mentességet kért.

A zenekar júniusban bejelentette, hogy együttesként szünetet tartanak, hogy egyéni projektjeikkel foglalkozhassanak, szombaton azonban ingyenes koncertet adtak Púszanban, hogy támogassák a dél-koreai kikötővárost, amely jelentkezett, hogy a 2030-as világkiállítás helyszíne legyen.

Nem hagy alább a feszültség a Koreai-félszigeten, Phenjan újabb rakétát lőtt ki a Japán-tengerre

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerre. Ez két nap alatt már a második provokáció a Koreai-félszigeten. Több phenjani repülő megközelítette a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat, emiatt Szöul kénytelen volt riasztani az elfogó vadászgépeit. Jun Szok Jol dél-koreai elnök kijelentette, hogy nem nézhetik tétlenül Phenjan provokációit.