Észak-Korea pénteken ismét fegyverkísérletet hajtott végre, ez alkalommal egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger irányába – számolt be a dél-koreai hadsereg.

A man watches a news broadcast showing file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on October 14, 2022. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
Fotó: Anthony Wallace / AFP

A vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS) közölte, hogy a rakétát – helyi idő szerint – pénteken hajnali 1 óra 49 perckor indították az észak-koreai főváros, Phenjan közelében lévő Szunan térségéből, és az 

mintegy 700 kilométert repült, elérte az 50 kilométeres magasságot, miközben a hangsebesség hatszorosával haladt.

A két ország közötti feszültség fokozódását mutatja, hogy csütörtökön észak-koreai repülőgépek egy köteléke megközelítette a közös határt, emiatt Dél-Korea kénytelen volt riasztani elfogó vadászgépeit. A tájékoztatás szerint az észak-koreai harci repülőgépek mintegy 25 kilométerre északra repültek el a de facto közös határként szolgáló demarkációs vonaltól.

A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) elítélte Észak-Koreát, és 

lépéseiket a 2018-as kétoldalú katonai paktum megsértésének nevezte, amely tiltja az ellenséges cselekedeteket a határvidéken.

Szöul mintegy öt éve először vezetett be egyoldalú szankciókat Phenjan ellen, tiltólistára helyezve 15 észak-koreai személyt és 16, rakétafejlesztésben részt vevő intézményt.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök újságíróknak azt mondta, hogy Phenjan válogatás nélkül hajt végre provokációkat, 

az államfő egyben ígéretet tett, hogy határozott ellenintézkedéseket dolgoz ki.

A legutóbbi incidensek azután történtek, hogy a KCNA közölte, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán felügyelte két nukleáris fegyverek szállítására tervezett, nagy hatótávolságú robotrepülőgépek indítását, amelyekkel a katonai egységekhez telepített atomfegyverek megbízhatóságát tesztelték.