Kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofális Brüsszel Oroszországgal szembeni szankciós politikája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Berlinben egy pódiumbeszélgetésen, amelyet a Cicero című politikai magazin főszerkesztőjével és a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával folytatott.

A kormányfő Alexandre Marquierrel és Holger Friedrichhel beszélgetve hangsúlyozta, hogy ha megfelelően alakították volna a szankciókat, akkor nem lenne az „egekben” az energia ára, és nem fenyegetné az európai gazdaságokat az, hogy „tönkremennek”.

Mint mondta, szankciót csak „intelligensen” szabad kivetni. Ezzel szemben az EU Oroszországgal szembeni politikája azt mutatja, hogy „egy törpe szankcióz egy óriást”, és ebbe „a törpe belehal”.

Aláhúzta, hogy újra kell gondolni a szankciók politikáját, és olyan energiaellátási rendszert kell kialakítani, amelyben az EU nem csupán „gazdát cserél”, vagyis az orosz függőséget lecseréli az amerikaira – ami ugyan politikailag „kényelmes, de nem jó” –, hanem függetlenségre tesz szert.