Legalább 36 áldozata van annak a thaiföldi lövöldözésnek, amelyben egy exrendőr nyitott tüzet egy óvodában – közölte egy rendőrségi szóvivő csütörtökön. Acsajon Krajtong rendőrtábornok elmondta, hogy a támadó kora délután kezdett lövöldözni az északkeleti Nongbua Lampu központjában.

Fotó: MTI / EPA / Ruamkatanju Alapítvány

A férfit rendőrségi beszámolók szerint az dúlta fel, hogy mikor megérkezett az óvodába, nem találta ott a fiát, ezután nyitott tüzet. A tömeggyilkosság után autóba ült, távozás közben pedig a járókelőkre lőtt és nekik hajtott. Jóllehet azonnali elfogatási parancsot adtak ki ellene, a férfi hazaérve megölte feleségét és kisfiát, majd magával is végzett.

A hatóságok helyi idő szerint csütörtök délutánra összesen 36 halálos áldozatot erősítettek meg. 

Eszerint legalább 22 gyermek – köztük 19 kisfiú, három kislány –, továbbá egy rendőr és egy nyolc hónapos várandós óvónő biztosan az áldozatok között van.

Az elkövető a helyi média értesülései szerint nemcsak lőfegyvert, de kést is használt. A támadásban további 12 ember megsérült. Az áldozatok között kétéves gyerekek is voltak.

Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök megrázónak nevezte a történteket. Facebook-bejegyzésében a kormányfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjai iránt, s felszólította a hatóságokat, hogy mielőbb siessenek a sérültek segítségére. 

A rendőrség megerősítette, hogy a 34 éves férfit tavaly azután vesztette el állását, hogy pozitív lett egy drogtesztje. 

Vétségéért pénteken kellett volna bíróság elé állnia.