Visszakerülnek helyükre a Lánchíd budai hídfőjét díszítő oroszlánszobrok kedden. A fővárosi hidat várhatóan december közepén ismét használhatják az autósok – ismertette keddi közleményében a BKK.

Budapest, 2022. október 18.
Helyére emelik a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, több szoborelemből álló első kőoroszlánját a híd budai oldalán 2022. október 18-án. A fővárosi hidat várhatóan december közepén ismét használhatják az autósok.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A többórás munka első szakaszán, a budai hídfő északi oroszlánjának visszahelyezésén egy ideig jelen volt Karácsony Gergely főpolgármester, Tüttő főpolgármester-helyettes és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Puskár Anett, a híd felújítását kivitelező A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy már nyár közepére – kevesebb mint egy évvel az építési munkálatok megkezdése után – megújult a híd teljes pályaszerkezete, a szigetelés és az azt védő aszfaltréteg is a helyén van.

Elmondása szerint az, hogy a kőoroszlánok is a helyükre kerültek, azt mutatja, nem lesznek már olyan, nagyobb volumenű munkák, amelyek a restaurált szobrokat veszélyeztetnék.

A kommunikációs igazgató kijelentette, hogy

a vállalt határidőre, december közepére vissza fogják tudni engedni a gépjárműforgalmat a hídra.

Decemberben a felújítás még nem ér véget, az nagyjából jövő nyár végére, őszre fog befejeződni, céldátumként Budapest születésnapját, november 17-ét jelölték meg.

Páratlan világháborús lelet bukkant fel Budapesten

Második világháborús lőszerutánpótlás-konténereket emeltek ki a tűzszerészek a Dunából az 1945-ben felrobbantott Lánchíd eredeti, folyómederbe esett elemeinek romeltakarítása során.

Puskár Anett ismertette, az oroszlánokat három mészkőtömbből faragták ki, a felújításhoz ezeket először szétfűrészelték, és így emelték le őket a hídfőről, most ugyanígy, három darabban kerültek vissza a helyükre.

A kőszobrok egy évig tartó restaurálásáról azt mondta, végrehajtottak rajtuk egy teljes szépészeti kezelést, a restaurátorok eltávolították a szennyeződéseket, visszaépítették rájuk a hiányzó részeket, megkapták a dentálhigiénés kezelést, hogy újra látszódjon, van nyelvük, és visszaépítették az elkopott fogaikat is.

A kommunikációs igazgató hozzátette, hogy a restaurátorok a helyszínen tovább dolgoznak majd a kőoroszlánokon, a három részt újra összeragasztják, majd felépítik az oroszlánok bőrét, végül patinázzák őket, vagyis addig mélyítik a színüket, amíg eltüntetik a friss illesztés nyomait, végül védőbevonatot is kapnak.

Budapest, 2022. október 18.
Helyére emelik a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, több szoborelemből álló első kőoroszlánját a híd budai oldalán 2022. október 18-án. A fővárosi hidat várhatóan december közepén ismét használhatják az autósok.
MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött.

A híd felújítása bruttó 26,75 milliárd forintba kerül. A beruházást hatmilliárd forinttal támogatja a kormány, ha az időben elkészül.

Karácsony Gergely főpolgármester kérdésre azt mondta, a főváros minden feltételt teljesít, ami a kormánytámogatáshoz szükséges.

Arra a felvetésre, hogy a megnövekedett energiaköltségek, alapanyagárak miatt a kivitelező jelezte-e, hogy többletköltségei lesznek, a főpolgármester azt mondta, nem tud ilyenről.

Közbeszerzési bírságot kapott a BKK a Lánchíd miatt

A Budapesti Közlekedési Központot (BKK) és az A-Híd Zrt.-t is elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A KDB 15-15 millió forint bírságot szabott ki a társaságokra.