A Budapesti Közlekedési Központot (BKK) és az A-Híd Zrt.-t is elmarasztalta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A KDB 15-15 millió forint bírságot szabott ki a társaságokra.

Az indoklása szerint erre azért került sor, mert a BKK nem ellenőrizte megfelelően a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. egyes alvállalkozóit. A hatóság alapvetően két kifogást emelt:

  • egyrészt, hogy a teljesítésbe bevont alvállalkozót az A-Híd Zrt. nem előzetesen, hanem az alvállalkozási szerződés megkötését követően – bár minimális késedelemmel – jelentette be a megrendelő BKK-nak,
  • és másrészt, hogy ezt a késést nem vette észre a BKK. A KDB álláspontja szerint a BKK-nak – tekintettel a napi szinten megvalósuló helyszíni ellenőrzésekre – észlelnie kellett volna a késedelmes bejelentést.
2022.04.21. Budapest A Széchenyi Lánchíd felújításának jelenlegi állapota. Fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A fővárosi közlekedésszervező a döntésre közleményben reagált. Ebben azt írták, hogy a KDB elvárása teljesen életszerűtlen egy olyan kivitelezés helyszínén, ahol akár 100 fő is dolgozik egyszerre. Szerintük a döntőbizottság azt sem vette figyelembe, hogy az A-Híd Zrt. az alvállalkozók bejelentését folyamatosan végezte, és közülük mindössze néhány esetben történt késedelmes bejelentés.

A BKK mind a döntést, mind a bírság kiszabását indokolatlannak és érthetetlennek tartja, ezért megvizsgálja a felülvizsgálati eljárás kezdeményezésének lehetőségét. A kivitelező A-Híd Zrt. a BKK-nak adott tájékoztatása szerint szintén nem ért egyet a hatósággal, így a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata ellen bírósági eljárásban kér jogorvoslatot.

A fővárosi cég ugyanakkor aláhúzta: a jogi eljárás a kivitelezés ütemszerű előrehaladását nem befolyásolja.