Közélet

A kínai rendőrök elkezdték lekapcsolni a hétvégi tüntetések résztvevőit

Külföldi hírügynökségeknek kínai lakosok arról számoltak be, hogy a rendőrség telefonon és személyesen is felkereste őket a hétvégi tüntetések után. A hatóság azt akarta tudni az érintettektől, hogy részt vettek-e az illegális megmozdulásokon. Állítólag többeket letartóztattak. A rendőrök a hétfőre szervezett demonstrációk helyszíneit előre lezárta a nagyobb városokban.

A rendőrség elkezdte felszámolni a kínai tüntetéseket. A hétvégi demonstrációkon résztvevők közül többen arról számoltak be, hogy a rendőrség telefonon kereste őket és a tartózkodási helyükről kért információt – írta meg a BBC. A lap azt írja, nem világos, hogy a kínai hatóságok honnan szerezték meg a tüntetők személyes adatait.

People gather to protest the Chinese governments continued continued zero-Covid policies at the University of California Berkeley campus in Berkeley, California, on November 28, 2022. - People have taken to the streets in major cities and gathered at university campuses across China in a wave of nationwide protests not seen since pro-democracy rallies in 1989 were crushed. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)

Kínai tüntetések
A kínai tüntetések résztvevői fehér papírlapot tartottak fel, amivel az országszerte tapasztalható cenzúrára hívták fel a figyelmet
Fotó: Josh Edelson / AFP

Kedden kínai tisztviselők arról számoltak be, hogy felgyorsítják az idősek beoltását. Az országban a nyugdíjasok körében rendkívül alacsony az átoltottság, így rekordszámú új fertőzöttről számoltak be az elmúlt napokban.

A hétvégén több kínai nagyvárosban is ezrek vonultak utcára és követelték a Covid-korlátozások megszüntetését. 

Voltak tüntetők, akik Hszi Csing-pin elnököt lemondásra szólították fel. 

A demonstrációk hétfőn is folytatódtak volna, azonban a rendőrség elzárta a civilek elől a gyülekezési pontokat. Sanghajban is hasonló volt a helyzet, ahol a hatóság lezárta a hétvégi tüntetések útvonalait és több embert le is tartóztatott.

People gather to protest the Chinese governments continued continued zero-Covid policies at the University of California Berkeley campus in Berkeley, California, on November 28, 2022. - People have taken to the streets in major cities and gathered at university campuses across China in a wave of nationwide protests not seen since pro-democracy rallies in 1989 were crushed.
Fotó: Josh Edelson / AFP

A elégedetlenség azt követően vált megmozdulásokká, hogy múlt csütörtökön egy kínai társasház kigyulladt Ürümcsi városában. A tűzben 10 ember életét vesztette, mivel a vesztegzár alá került épületben nem tudtak időben kimenekülni. A kínai lakosság szerint a halálukért a hatóságok és a zéró-Covid-politika a felelős. Arra a kérdésre, hogy a tiltakozások miatt az ország feloldja-e a korlátozásokat, egy tisztviselő úgy válaszolt, hogy Kína folytatja az intézkedéseinek finomhangolását.

Fenntartjuk a korlátozásokat, de ellenőrizni fogjuk az emberek megélhetésére és életére gyakorolt kedvezőtlen hatásokat – mondta az Országos Egészségügyi Bizottság szóvivője, Mi Feng.

People gather to protest the Chinese governments continued continued zero-Covid policies at the University of California Berkeley campus in Berkeley, California, on November 28, 2022. - People have taken to the streets in major cities and gathered at university campuses across China in a wave of nationwide protests not seen since pro-democracy rallies in 1989 were crushed.
Fotó: Josh Edelson / AFP

Pekingben elkezdődött a tüntetők megfélemlítése

A sanghaji letartóztatások mellett Pekingben hétfőn elkezdték felkeresni a tüntetéseken résztvevőket az otthonaikban. Az Insider azt írja, hogy legalább három embert otthonról vittek el a rendőrök. Az indok az volt, hogy részt vettek a hétvégi demonstrációkon. Az Insider a szingapúri Straits Times információi alapján írt az esetről, de hozzátették, hogy a hírt önálló forrásból nem tudták ellenőrizni.

Sanghaj és Peking mellett a BBC úgy tudja, hogy Hangcsouban hétfő este kezdett szerveződni egy tüntetés, de ezt a rendőrök gyorsan leállították. Állítólag többeket őrizetbe vettek.

Jó néhány jelentés arról szólt, hogy a rendőrök a tüntetőket átkutatták illegális eszközök birtoklása miatt, illetve az okostelefonjaikat is átnézték. 

A készülékeken tiltott alkalmazásokat, Telegramot és Twittert kerestek, valamit azt vizsgálták, hogy a mobilokra fel van-e telepítve valamilyen virtuális magánhálózat (VPN).

Washington is figyeli a kínai tüntetéseket

Joe Biden elnököt is folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről.

Külföldi hírügynökségek, többek között a Reuters és az AFP arról írt, hogy kínai lakosok arról meséltek, hogy a rendőrök hétfőn és kedden megkeresték őket a tüntetések miatt. Sokakat telefonon hívtak, és azt akarták tudni, hogy részt vettek-e a hétvégi demonstrációkon. Aki nem vette fel a telefont, azt az otthonában keresték fel. A rendőrök minden esetben hangsúlyozták, hogy a tüntetések illegális gyülekezések voltak. Akiket sem telefonon, sem személyesen nem tudtak elérni, azok hivatalos idézést kaptak a körzeti rendőrőrsre.

 

Peking Kína tüntetés
Kapcsolódó cikkek