Közélet

Abbamaradtak a járványügyi korlátozások miatt kirobbant tüntetések Kínában

A karhatalmi jelenlét és a hideg idő együttes erővel vetett véget a tiltakozásoknak. A tüntetések miatt több városban enyhítettek a szigorú korlátozásokon.

Nagy rendőri jelenlét mellett, fagypont alatti hőmérsékleten abbamaradtak a szigorú járványügyi szabályok elleni tiltakozások a kínai fővárosban. A tüntetések tekintetében Sanghajban, Nancsingban és a többi nagyvárosban is csend volt kedden.

Koronavírus miatti szigorú lezárások elleni tüntetések Kínában
Abbamaradtak a járványügyi korlátozások miatt kirobbant tüntetések Kínában
Fotó: Koki Kataoka / The Yomiuri Shimbun / AFP

Kína rendkívül szigorú vírusellenes korlátozásai ellen a hétvégén több városban is tüntettek, az elmúlt évtizedek legnagyobb tiltakozása robbant ki a Kommunista Párt uralma ellen. A hatóságok néhány szabályon könnyítettek, hogy a közvélemény haragját enyhítsék, de arra semmi sem utal, hogy a kormány szakítana a zéró-Covid-politikával.

A kínai karhatalom egyre durvább eszközöket vetett be a demonstrálókkal szemben. Azt nem lehet tudni, hogy hány embert tartóztattak le azóta, hogy pénteken megkezdődtek a tüntetések, amelyeket az északnyugat-kínai Ürümcsi városában kitört tűzvész váltott ki, amelyben legalább tízen meghaltak. Nagy felháborodást váltott ki, hogy a lezárások akadályozhatták a mentést és a menekülést.

 

Bár nem tettek említést a tüntetésekről, néhány város hétfőn enyhített a korlátozásokon.

 

Pekingben ezentúl nem állítanak fel ki- és bejutást gátló kapukat a lakótelepekhez, amelyekben fertőzötteket találtak.

Kuangcsou ipari és kereskedelmi központban, a legújabb kínai fertőzési hullám gócpontjában bejelentették, hogy egyes lakosoknak nem kell többé tesztelésen részt venniük.

Ürümcsi és Csincsiang tartomány egy másik városa közölte, hogy az alacsony fertőzési kockázatúnak ítélt területeken a héten újra nyithatnak a piacok és más üzletek, elindulhatnak a buszok.

Szemtanúk és a közösségi portálokon közzétett videók szerint a hétvégén tüntetések robbantak ki Kína-szerte, a BBC egyik tudósítóját a sanghaji rendőrök megverték és több órán át őrizetben tartották, magyarázatuk szerint azért, hogy ne kapja el a vírust. Ugyancsak őrizetbe vették a svájci RTS és az amerikai AP egy-egy tudósítóját, majd később szabadon engedték őket.

Csaknem százezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak világszerte

Globális szinten több mint ezer halálos áldozatot szedett a koronavírus-járvány egy nap leforgása alatt.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek