A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket – jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján. John Kirby a szigorú járványügyi intézkedések miatt Kína több városában zajló tiltakozó megmozdulásokra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy az elnököt is folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről, és egyelőre úgy ítélik meg, hogy az események nem befolyásolják különösképpen a gazdasági ellátási láncok működését. 

Fotó: AFP

Ugyanakkor hozzátette, hogy Kínában a koronavírus-járvány láthatóan komoly tényező, és miután a távol-keleti ország jelentős globális gazdasági szereplő, ennek vannak kihatásai a gazdaságra is. A szóvivő megjegyezte, hogy az Ukrajnában zajló háború szintén komoly befolyással van a globális gazdaságra, ezért támogatják az orosz olajra kivetett ársapkát, illetve ezért látják el Ukrajnát mindazokkal az eszközökkel és képességekkel, amelyek révén a harcmezőn sikereket érhet el, illetve véget érhet a háború. 

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője arról is beszélt, nincs tudomása arról, hogy az amerikai labdarúgó-szövetség az amerikai kormányzat bármely képviselőjével konzultált volna azt megelőzően, hogy Iráni Iszlám Köztársaság hivatalos zászlója helyett címer nélküli lobogót tüntetett fel a saját közösségimédia-felületein az iráni nők jogai és a tüntetők melletti kiállás jeleként.