Tiltakozások törtek ki a kínai Hszincsiang régiójában az elhúzódó járványügyi korlátozásai miatt – írja a Reuters.

Health workers guard the entrance of a residential area under lockdown due to Covid-19 coronavirus restrictions in Beijing on November 24, 2022. (Photo by Noel CELIS / AFP)
Fotó: Noel Celis / AFP

A tömegek és a hatóságok között azután támadt feszültség, hogy halálos tűzeset történt egy toronyházban csütörtök este, amelyben tízen vesztették életüket. A hatóságok azt állítják, az épület lakói le tudtak jutni a földszintre, de a mentőcsapatok erőfeszítéseiről készült videók alapján elterjedt az a vélekedés, hogy

a lakók nem tudtak időben elmenekülni, mert az épület részben le volt zárva a Covid–19-re hivatkozva.

Az ürümcsi hivatalos szervek szombat kora reggel sajtótájékoztatót tartottak. Tagadták, hogy a Covid-intézkedések akadályozták volna a mentést, de ígéretet tettek, hogy kivizsgálják a történteket. Az egyik hivatalnok szerint az vezetett a tragédiához, hogy az épület lakói nem ismerték kellőképpen a tűzbiztonsági előírásokat.

A kínai közösségi médiában elterjedt videók szerint Hszincsiang központjában, Ürümcsiben a tüntetők azt skandálták, hogy 

vessenek véget a zárlatnak, és akik nem akarnak rabszolgaként élni, azok csatlakozzanak a megmozduláshoz.

A kínai vezetés a hszincsiangi régiót országosan is a leghosszabb ideig tartó korlátozás alá helyezte, Ürümcsi 4 millió lakosa közül sokan száz napig nem hagyhatják el otthonukat. A városból körülbelül száz új fertőzést jelentettek az elmúlt két napban.

Fontos részlet, hogy Hszincsiang mintegy tízmillió ujgurnak ad otthont. 

Jogvédő csoportok régóta vádolják Pekinget azzal, hogy visszaéléseket követ el a főként muszlim etnikai kisebbséggel szemben. Kína határozottan visszautasítja az ilyen állításokat, azt ugyanakkor rendre hangsúlyozza, hogy a zéró-Covid-politika életmentő, egyben szükséges az egészségügyi rendszer túlterheltségének megakadályozásához. 

Kínában legutóbb 34 909 helyi megbetegedést regisztráltak. A fertőzés számos városban elterjedt.

Megállapodtak a Foxconn cég vezetői a tüntetőkkel

Noha szerdán még erőszakkal próbálták letörni a dolgozók ellenállását, csütörtökön már bocsánatot kértek tőlük, és meg is állapodtak a felek.