Az idősek átoltottsága alacsony Kínában, ennek elhanyagolását nevezte a neves amerikai járványügyi szakértő, Anthony Fauci az egyik legsúlyosabb hibának, amelyet a pekingi kormányzat a járványkezelésben elkövetett. Valószínűleg nem az ő tanácsára, de a pekingi egészségügyi hatóságok is felismerték a probléma fontosságát, és bejelentették, hogy felgyorsítják a 80 év felettiek vakcinázását, valamint csökkentik az alapoltások és az emlékeztető közötti időt, ami eddig három hónap volt. Emellett sürgették is a vonakodó időseket, hogy oltassák be magukat.

CHINA-BEIJING-COVID-19-VACCINATION-SENIOR CITIZENS (CN)
Felgyorsítják az idősek oltását 
Fotó: AFP

A hivatalos statisztikák szerint a 60 évnél idősebbek 86,4 százaléka kapta meg az első két oltást, az emlékeztetőt azonban csak 69,2 százalék. A 80 év fölöttieknél a háromszor oltottak aránya 65,8 százalék, ami jelentős javulás a november 11-én jelentett 40-hez képest. 

A kínaiak azonban a saját vakcináikkal oltottak, amelyről azóta kiderült, hogy nem olyan hatékonyak, 

mint a modern nyugati szerek. A súlyos betegséget és a halálozást ezek is megakadályozzák, elsősorban az idősebbek körében – hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Hszia Kang, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság vakcinázásért felelős illetékese.

Az idősek oltásának felgyorsításáról szóló hír is elég volt ahhoz, hogy emelkedésnek induljanak a tőzsdeindexek, amelyek világszerte zuhantak hétfőn a korlátozások elleni kínai tiltakozások miatt. A hongkongi Hang Seng index 5,24, a Hang Seng Tech index 7,66, a Shanghai Composite 2,31, a Shenzhen Component 2,4, a CSI 300 index pedig 3,09 százalékkal erősödött. A nyereségekhez az is hozzájárult, hogy hétfőn egy hét után először csökkent az újonnan megerősített fertőzések száma: 38 421 többnyire tünetmentes esetet jelentettek.

A fertőzöttek száma esett a két legsúlyosabban érintett régióban, Kuangtung tartományban és Csungking városban, Pekingben és Sanghajban viszont nőtt vasárnaphoz képest, igaz, a korábbinál kisebb ütemben. A sanghaji Disneyland, amelyet pénteken kinyitottak, mától ismét zárva tart. 
Tiltakozó akcióról nem érkezett jelentés hétfőn a CNBC tudósítása szerint, de a biztonsági intézkedéseket szigorították Peking és Sanghaj azon részein, ahol a hétvégén a tüntetők gyülekeztek. 

A közösségi oldalakon olvasható beszámolók szerint a sanghaji rendőrök ellenőrzik a helyiek telefonját, olyan külföldi appok után kutatva, amelyeket nem lehet elérni az országban VPN nélkül.

Az idősek oltási kampányának felgyorsítása szakértők szerint kulcsfontosságú a gazdaság megnyitásához, amelyet egyre súlyosabban érintenek a járványügyi korlátozások. 

A Nomura modellje szerint a hét elején már a kínai 25,1 százaléka esett korlátozások alá, ez az arány messze meghaladja az április zárlat alatti 21,1-et. 

A GDP az első három negyedévben éves bázison csupán három százalékkal bővült, messze a márciusban kijelölt 5,5 százalékos cél alatt.

A tömeges tesztelések is folytatódnak 
Fotó: AFP

Elemzők az ősszel arra számítottak, hogy a negatív gazdasági hatás miatt a hatóságok enyhítenek a szigorú zéró tolerancia politikáján, erre azonban egyelőre semmi jel nem mutat. Épp ellenkezőleg, a kommunista párt hivatalos lapja keddi vezércikkében emlékeztetett, hogy a korlátozások célja a koronavírus-járvány gazdasági, társadalmi hatásának minimalizálása, és határozottan kizárta, hogy enyhítsenek ezeken.