A Kreml pénteken azt közölte, hogy az orosz erők kivonulása Herszonból nem változtatja meg a régió státuszát, Moszkva továbbra is saját részeként tekint a területre – számolt be a Reuters.

Fotó: Ihor Tkachov / AFP

Herszon és három másik ukrajnai régió (Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja) szeptember végén, egy senki más által el nem ismert népszavazás keretében került Oroszországhoz. Kijev és a nyugati országok illegálisnak és kényszerítő jellegűnek ítélték meg a referendumot.

Az elmúlt napokban az orosz hadsereg hátrányba került a térségben, és erői egy nagy erejű ukrán ellentámadást követően kivonultak Herszonból, és visszatértek a Dnyeper keleti partjára.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken azt nyilatkozta, hogy a régió jogállása rögzített, azon nem lehetséges semmilyen változtatás.

Ez az Orosz Föderáció területe, ezen nem lehet változtatni

– jelentette ki Peszkov.

A halál városává tehetik Herszont az oroszok az otthagyott csapdákkal

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint a Dnyeper túlsó partján az orosz tüzérség a város lerombolására is felkészült.

Hozzátette, hogy Oroszország nem bánta meg, hogy szeptember 30-án Moszkvában diadalmas ünnepségen bejelentette Herszon és a másik három régió elcsatolását.

Peszkov nyilatkozata az első hivatalos Kreml-kommentár azóta, hogy Oroszország bejelentette csapatai kivonulását Herszonból. Elmondta azt is, hogy Moszkva továbbra is elkötelezett az általa csak különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai katonai akció céljainak elérése mellett.

A szóvivő szerint az ukrán fél álláspontja miatt a béketárgyalások lehetetlenek.

Kulcsfontosságú híd omlott össze Ukrajnában, lakóházat bombáztak az oroszok

Herszonban tovább zajlik az orosz visszavonulás. Közben összeomlott a stratégiailag rendkívül fontos Antonovszkij híd. Mikolajivban lakóépületet ért rakétatalálat.