Nemzetközi gazdaság

Kulcsfontosságú híd omlott össze Ukrajnában, lakóházat bombáztak az oroszok

Herszonban tovább zajlik az orosz visszavonulás. Közben összeomlott a stratégiailag rendkívül fontos Antonovszkij híd. Mikolajivban lakóépületet ért rakétatalálat.

Orosz rakétatámadás ért egy lakótömböt Mikolajivban, a támadásban többen meghaltak és megsebesültek – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben, hozzátéve, hogy a mentés folyamatban van.

híd
Fotó: Stringer

Zelenszkij szerint a támadás Oroszország cinikus válasza az ukránok harctéri sikereire.

Vitali Kim, Mikolajiv megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az ötemeletes épületre mért csapásban ketten meghaltak és ketten megsebesültek. Kim egy fotót is közzétett a pusztításról. Mikolajiv város polgármestere, Olekszandr Szenkevics már hat halálos áldozatról számolt be a Telegramon.

Az ukrán vezérkar eközben arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok herszoni kivonulása után az ukrán erők tovább nyomultak előre a térségben, de haladásukat aknaveszély nehezíti.

Zelenszkij hagyományos esti videóüzenetében, csütörtökön óvatosságra intett az oroszok herszoni visszavonulásával kapcsolatban.

Az ellenség nem osztogat ajándékokat, és nem tesz a jóakaratát kifejezendő gesztusokat

– figyelmeztetett. Hozzáfűzte, hogy az ukrán hadsereg nagyon óvatosan, érzelmek és szükségtelen kockázatvállalás nélkül halad előre.

A kijevi vezető leszögezte, továbbra is az a cél, hogy Ukrajna teljes területét felszabadítsák a megszállás alól, és a lehető legalacsonyabban tartsák a veszteségeket.

Herszon megyében hetek óta átfogó ukrán ellenoffenzíva zajlik. A térség stratégiai jelentőségű Moszkva számára, miután csak innen tudja folytatni offenzíváját Mikolajiv megye és a fekete-tengeri Odessza irányába, valamint itt található a kahovkai vízerőmű is, amely az Oroszország által annektált Krím félszigetet látja el ivóvízzel.

A sebesülteket hátrahagyva menekülnek Herszonból az oroszok

A Dnyeperen keresztül nem pár nap visszavonulni a szakértők szerint, ráadásul közben sebezhetők a csapatok.

A The Guardian arról is beszámolt, hogy összeomlott az Antonovszkij híd, amely az egyetlen közeli közúti átkelő Herszon városából a Dnyeper folyó orosz ellenőrzés alatt álló keleti partjára.

A képek és videók tanúsága szerint a híd egész szakaszai hiányoznak. A Dnyeperen átívelő következő közúti átkelő több mint 70 kilométerre van Herszontól.

 

 

Mikolajiv Herszon híd háború Ukrajna Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek