Közélet

A sebesülteket hátrahagyva menekülnek Herszonból az oroszok

A Dnyeperen keresztül nem pár nap visszavonulni a szakértők szerint, ráadásul közben sebezhetők a csapatok.

A déli fronton történő orosz visszavonulás egyre inkább a szeptemberi, Harkiv körüli menekülésre emlékeztet, noha a csapdától tartó ukrán haderő előretörése jóval óvatosabb a térségben. A harcok már alig 15 kilométerre zajlanak a várostól, és Ukrajna több települést is felszabadított az elmúlt órákban Herszon felé közeledve.

Ukrainians Flee Across Oskil River At Kupiansk As Fighting Continues
Fotó: Scott Peterson / Getty Images (illusztráció)

Az ukrán vezetés ugyanakkor továbbra is attól tart, hogy az oroszok véres városi csatába kívánják csalni a Herszonba érkező ukrán sereget, és a városban mindent aláaknáztak.

A The Telegraphnak nyilatkozó egyik ukrán katona szerint az oroszok a súlyos veszteségeik miatt vonulnak vissza, és már sem a halottaikat, sem a sebesülteket nem viszik a frontvonal mögé.

Egy ukrán tisztviselő szerint folytatják a támadásokat, miután Moszkva nem kért zöld folyosót a visszavonulás céljára.

Szergej Klan, a herszoni régió ukrán vezetőjének segítője szerint az ukránok számos orosz hadieszközt megsemmisítettek, miközben zajlott az átkelés a Dnyeper folyón. Herszonban a hírek szerint kísérteties hangulat uralkodik, miután a megszálló csapatokat nem igazán látni. A katonai ellenőrző pontokat is magukra hagyták az oroszok.

A városban széles körű áramszünetek tapasztalhatók, és sok helyen víz sincsen, ahogy a kommunikációs vonalak vagy épp az internet sem működik. A helyi média szerint az oroszok felrobbantották a tévétornyot is. A gázszolgáltatás ugyan még működik, de sokan attól tartanak, hogy a visszavonulást követően azt is lekapcsolják.

Herszon elvesztése nagy csapás lehet az oroszok számára, miután a város óriásplakátai azt hirdették, hogy „Oroszország örökre itt van”. Ráadásul a város azon négy régió egyikének a központja, amelyeket Putyin Oroszországhoz csatolt szeptemberben.

Akkoriban az orosz elnök arról beszélt, hogy akár atomfegyver bevetésével is megvédené a frissen Oroszországhoz csatolt területeket.

Az orosz visszavonulás a folyó túlpartjára várhatóan napokig fog tartani, hiszen 20-30 ezer katona kimenekítéséről van szó, akiknek könnyen támadható, kisszámú átkelési ponton kell visszajutniuk a folyó túlpartjára.

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerint sem lehet a műveletet egy-két nap alatt kivitelezni, napokig, de akár hetekig is tarthat. Az átkelést az orosz tüzérség tüze próbálja fedezni, ami az ukrán előretörést is lassíthatja. 

 

visszavonulás Herszon
Kapcsolódó cikkek