A keleti szárnyának további erősítéséről kellene tárgyalni a NATO júliusi csúcstalálkozóján, amelyet Vilniusban tartanak –  jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök csütörtökön Varsóban.

Kiemelte, hogy országa szempontjából fontos a légvédelmi rendszer erősítése. 

„Ez nemcsak az Air Policing nevű (a balti országok légterét felügyelő) missziót jelenti, hanem teljes körű védelmet” – tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy a politikai döntésekben nagyon pontosan kell megállapítani a prioritásokat.

Nauseda azzal érvelt, hogy a védelem nélküli légtér vesztességekkel jár, utalva az ukrajnai háborúra, valamint figyelmeztetett a Litvániát is érő katonai támadások, provokációk lehetőségére.

Lithuania's President Gitanas Nauseda speaks to media on his arrival for the second day of the European Summit in Prague, Czech Republic, on October 7, 2022. - Leaders from over 40 countries are set to meet in order to launch the "European Political Community". (Photo by Joe Klamar / AFP)
Fotó: Joe Klamar / AFP

Nauseda a csúcson megvitatandó másik témának nevezte a védelmi képességek további erősítését a NATO keleti szárnyán. Litvánia a német katonai jelenlét növelésére számít saját területén, ennek érdekében infrastrukturális beruházásokat valósít meg, és a jövőben a bruttó hazai termék akár 3 százalékára is növelhetné védelmi kiadásait – közölte.

Andrzej Duda felszólalásában kiemelte, hogy a találkozót a lengyel állami ünnep, a függetlenség napja előtt szervezték, ami a lengyel és a litván nemzet szabadságszeretete miatt is jelentős. Ez az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajna szuverenitásával is összefügg – tette hozzá.

Történelmünk során tökéletesen megbizonyosodtunk, hogy szabadságunkra, szuverenitásunkra, függetlenségünkre az egyik legnagyobb fenyegetést éppen az orosz agresszió, az orosz imperializmus jelentette

–  mondta Andrzej Duda. 

Nauseda és Duda pénteken Varsóban együtt vesz részt a lengyel függetlenség napjának központi megemlékezésén.