Donald Trump volt amerikai elnök kedden Mar-a-Lago-i birtokán fogadta a fehér nacionalista Nick Fuentest és az afroamerikai Kanye West rappert – erősítette meg a CBS News-nak pénteken Trump egyik tanácsadója.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - JUNE 26: Kanye West onstage during the 2022 BET Awards at Microsoft Theater on June 26, 2022 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

A volt elnök a hírt azzal kommentálta, hogy gőze sincs, ki az a Fuentes, és előzetesen azt sem tudta, hogy a Ye néven is ismert Westet kísérve, beállít hozzá.

Kanye West nagyon szerette volna meglátogatni Mar-a-Lagót. Eredetileg csak őt hívtam meg vacsorára, ám ő egy olyan vendéggel érkezett, akivel soha nem találkoztam, és akiről semmit sem tudtam

– mondta Trump a CBS Newsnak adott nyilatkozatában.

Fuentes a szélsőjobboldal egyik vezető alakja, aki 2017-ben részt vett az „Egyesítsük a Jobboldalt” elnevezésű charlottesville-i gyűlésen és a január 6-i „Állítsuk meg a lopást” címen meghirdetett találkozón is. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) fehér fajgyűlölőnek tekinti, mert a szervezet szerint „viccelődve” tagadta a holokausztot, és a koncentrációs táborokban elégetett zsidókat süteményekhez hasonlította.

Kanye West is hetek óta a viták kereszttüzében áll, mióta antiszemitának ítélt megjegyzéseket posztolt, ami miatt olyan nagynevű szponzorokat veszített el, mint az Addidas, a Gap és a Balenciaga. 

Antiszemitának tartott tweetjei után korlátozták a Twitteren való megjelenését is, de a múlt héten állítólag feloldották a blokkolását.

Pillanatok alatt omlott össze Kanye West dollármilliárdokat érő birodalma

Elvesztette Kanye West mindazt a vagyont és kapcsolati tőkét, amit évtizedek alatt épített fel az üzleti világban és a szórakoztatóiparban.

Csütörtökön késő este egyébként West egy videót tweetelt, amely szerint felkérte Trumpot, hogy legyen a jelöltje, mivel 2024-ben indul a következő elnökválasztáson. 

Mire Trump West szerint ordítva közölte vele, hogy veszíteni fog. Trump már november 15-én bejelentette, hogy újra elnök akar lenni.

West amúgy „kedveli Trumpot”, de szerinte a volt elnöknek mindenképpen vissza kellene hoznia néhány lojális emberét, akiket a média „megpróbált törölni”, például Trump első, 2016-os kampánymenedzserét, Corey Lewandowskit, és szabadon kell engednie azokat az embereket, akiket az amerikai Capitolium elleni január 6-i támadással összefüggésben tartóztattak le. A Truth Social közösségi oldalon pénteken közzétett bejegyzésében Trump mindezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Ye „tanácsot kért tőle néhány üzleti nehézségével kapcsolatban Mar-a-Lago-i találkozójukon.

Kisebb mértékben a politikáról is beszélgettünk, azt mondtam neki, hogy semmiképpen ne induljon az elnökválasztáson, minden szavazónak TRUMP-ra kell szavaznia. 

Egyébként remekül kijöttünk egymással, nem tett antiszemita megjegyzéseket, nagyra értékeltem mindazokat a szép dolgokat, amiket rólam mondott a Tucker Carlson show-ban. Miért ne egyeztem volna bele, hogy találkozzunk? Ráadásul nem is ismertem Nick Fuentest – írta Trump.

Andrew Bates, a Fehér Ház helyettes sajtótitkára szombaton közleményt adott ki a találkozóval kapcsolatban: 

A bigottságnak, a gyűlöletnek és az antiszemitizmusnak egyáltalán nincs helye Amerikában – beleértve a Mar-a-Lagót is. A holokauszttagadás visszataszító és veszélyes, és határozottan el kell ítélni.

Nyilatkozott Matt Brooks, a Republikánus Zsidó Koalíció ügyvezető igazgatója is a CBS Newsnak adott pénteki nyilatkozatában: „Határozottan elítéljük Kanye West és Nick Fuentes virulens antiszemitizmusát, és felszólítunk minden politikai vezetőt, hogy utasítsák el gyűlöletüzeneteiket, és tagadják meg a vele való találkozót.”

David Friedman, aki a Trump-kormányzat idején Izrael nagyköveteként szolgált, szintén billentyűzetet ragadott pénteken:

Barátom, Donald Trump, ennél jobb vagy. Egy olyan antiszemita, mint Kanye West és egy olyan emberi söpredék, mint Nick Fuentes látogatása elfogadhatatlan. Kérlek, dobd ki ezeket a csöveseket, tagadd meg őket, és küldd őket a történelem szemétdombjára, ahová valók.

– üzente.

Sokat veszít Kanye West kirúgásával az Adidas

A rapperrel való szakítás a 2022-es nyereség felét is elvihti.