Az Adidas vizsgálatot indít a Kanye West ellen felhozott vádak miatt, miszerint a rapper, divattervező nem megfelelően viselkedett a ruhamárka alkalmazottjaival – írja a CNN

LOS ANGELES, CALIFORNIA - JUNE 26: Kanye West onstage during the 2022 BET Awards at Microsoft Theater on June 26, 2022 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Az Adidas csütörtökön kiadott közleményében azt írta: „jelenleg nem világos, hogy a névtelen levélben megfogalmazott vádak igazak-e. Mi azonban nagyon komolyan vesszük ezeket az állításokat, és úgy döntöttünk, hogy azonnal független vizsgálatot indítunk az ügyben a vádak megoldása érdekében.” A cég a nyilatkozatot a Rolling Stone egyik írása után adták ki, a cikk szerint az Adidas igazgatótanácsának tagjai figyelmen kívül hagyták a rapper nem megfelelő viselkedését.

A lap azt állítja, hogy birtokába jutott egy levél, amelyben az áll, hogy 

Kanye West „mérgező és kaotikus környezetet” teremtett az általa tervezett Yeezy márka dolgozói körül. 

Többen is úgy nyilatkoztak névtelenül, hogy a rapper gyakran a női alkalmazottak irányába provokatív módon, szexista megjegyzéseket tett, nem egyszer megfélemlítő módon kommunikált velük. A beszámolók szerint volt olyan olyan eset, amikor az előadó lenézett a lábára, felnézett egy női tervezőre, és azt mondta neki: „Azt akarom, hogy csinálj nekem egy cipőt, amit meg tudok dugni.”

A Yeezy és az Adidas egykori dolgozói és kreatív munkatársai állítják, hogy 

a munkamegbeszéléseken pornográf felvételeket játszott le, és az exfeleségről, Kim Kardashianról készült intim felvételeket osztott meg másokkal. 

A Yeezy csapat egykori prominens tagjai szerint az Adidas vezetőinek tudomásuk volt West „problémás viselkedéséről”, de „lekapcsolták az erkölcsi iránytűjüket”. „Nem volt elszámoltathatóság” – mondja egy névtelen forrás, aki szerint nehéz pillanatok történtek, amikor vezetők tartózkodtak a szobában West szokatlan viselkedése alatt is és semmit sem tettek. Másnap mindenki ugyanúgy ment dolgozni. 

Az Adidas számait nyilvánvalóan rontja majd (főleg a karácsonyi szezon közeledtével) a Kanye Westtel való együttműködés megszüntetése, ami elkerülhetetlenné vált a rapper vállalhatatlan rasszista kirohanásaira válaszul. Az amerikai énekeshez kötődő Yeezy márka kiesését a cég már beárazta a 2022-es teljes üzleti évre vonatkozó korrigált kitekintésében, ahogy az orosz piac önkéntes elhagyásával járó félmilliárd eurós egyszeri veszteséget is. 

Az Adidas nemrég azonnali hatállyal megszakította a közel egy évtizede tartó üzleti partnerséget az előadóval annak antiszemita megjegyzései miatt. Az cég számait nyilvánvalóan rontja majd (főleg a karácsonyi szezon közeledtével) a Westtel való együttműködés megszüntetése, ami elkerülhetetlenné vált a rapper kirohanásaira válaszul. Az amerikai énekeshez kötődő Yeezy márka kiesését a cég már beárazta a 2022-es teljes üzleti évre vonatkozó korrigált kitekintésében, ahogy az orosz piac önkéntes elhagyásával járó félmilliárd eurós egyszeri veszteséget is. 

Pillanatok alatt omlott össze Kanye West dollármilliárdokat érő birodalma

Elvesztette Kanye West mindazt a vagyont és kapcsolati tőkét, amit évtizedek alatt épített fel az üzleti világban és a szórakoztatóiparban.