A világ 125 leggazdagabb emberének érdekeltségei évente összesen 393 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásért felelősek az Oxfam jelentése szerint.

Beautiful Woman Taking Selfie Inside Airplane Group of friends going on vacation with a private jet
Fotó: Fabio Formaggio / EyeEm / Getty Images

Ez megegyezik Franciaország egész éves szén-dioxid-kibocsátásával, és így egy átlagos milliárdos károsanyag-kibocsátása egymilliószor nagyobb, mint egy, a Föld lakosságának legszegényebb 90 százalékába tartozó emberé – állítja a globális szegénységgel foglalkozó oxfordi székhelyű szervezet.

A kutatásban szereplő milliárdosok együttvéve 2,4 ezermilliárd dollár értékű részesedéssel rendelkeznek 183 vállalatban, és fejenként 3 millió tonna károsanyag-kibocsátásért felelősek évente. A világ leggazdagabb 10 százalékából kiszoruló átlagemberek karbonlábnyoma ezzel szemben mindössze 2,76 tonnás.

Az Oxfam jelentése azt is elemezte, hogy a 125 milliárdos miként fektette be pénzét, és hogy ezekhez az érdekeltségekhez mekkora károsanyag-kibocsátás köthető. A szervezet arra jutott, hogy a világelitet csúcsgazdagok vagyonuk 14 százalékát invesztálták kifejezetten szennyező iparágakba – például fosszilis energiát termelő cégebe –, míg az átlagbefektetőknek csak feleekkora kitettségük van ezekben a szektorokban.

A szupergazdagoknak a klímaváltozás felgyorsításában játszott szerepéről ritkán esik szó, ezen változtatni kell

– vetette fel Danny Sriskandarajah, az Oxfam GB ügyvezetője a jelentés kapcsán.

Szerinte ezeknek a vállalati piramis csúcsán álló milliárdos befektetőknek óriási felelősségük van az éghajlat összeomlásának előidézésében, és túl sokáig húzták ki magukat az elszámoltatás alól.

Az Oxfam célkeresztjébe – küldetéséből adódóan is – gyakran kerülnek a világ leggazdagabbjai. Májusban bemutatott jelentésük szerint a pandémiából is ez a szűk réteg profitált a legtöbbet . A járvány két éve alatt ugyanis 573-an váltak újonnan dollármilliárdossá, miközben idén 263 millióan süllyedhetnek az extrém szegénységbe. A milliárdosok vagyona ráadásul ebben az időszakban gyorsabban nőtt, mint az azt megelőző 23 évben, mára a vagyonuk a globális 13,9 százalékára rúg.