Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn találkozott személyesen először azóta, hogy Biden 2021 januárjában hivatalba lépett; a megbeszélés több mint három órán keresztül tartott, és mindkét vezető mellett kilenc kormányzati illetékes vett részt. 

US President Joe Biden (R) and China's President Xi Jinping (L) shake hands as they meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022.
Fotó: Saul Loeb / AFP

„Meg kell jelölnünk a helyes irányt a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolat számára” – mondta Hszi a találkozó megnyitóján mandarin nyelven a hivatalos angol fordítás szerint. „Meg kell találnunk a helyes irányt a kétoldalú kapcsolat számára a jövőben, és fel kell emelnünk a kapcsolatot” – tette hozzá. A kínai állami hírügynökség szerint Hszi azt is mondta Bidennek, hogy tükörként kellene tekinteni a történelemre, és hagyni, hogy az irányítsa a jövőt. Két vezető hatalomként az Egyesült Államoknak és Kínának hajókormányosként kellene viselkednie, és egyikük érdekét sem szolgálja a jelenlegi feszült kétoldalú viszony.
Biden a Reuters tudósítása szerint megerősítette, amit korábban is mondott, vagyis, hogy az Egyesült Államok és Kína képes kezelni a nézeteltéréseit, és megakadályozni, hogy a versengés konfliktusba forduljon.

US President Joe Biden (R) and China's President Xi Jinping (L) shake hands as they meet on the sidelines of the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 14, 2022.
Fotó: Saul Loeb / AFP

Fehér házi források szerint a két politikus a megbeszélés során „nyíltan és őszintén beszélt a prioritásairól és a szándékairól egy sor kérdést illetően”. „Biden elnök elmagyarázta, hogy az Egyesült Államok folytatni fogja az erőteljes versenyt Kínával, többek között a hazai erőforrásokba való befektetéssel és a szövetségeseinkkel és partnereinkkel való összehangolt erőfeszítésekkel a világ minden táján.” Biden megismételte, hogy ennek a versenynek nem szabad konfliktusba torkollnia, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának felelősségteljesen kell kezelnie a versenyt, és nyílt kommunikációs vonalakat kell fenntartania.

Hszi az állami sajtó tudósítása szerint megerősítette, hogy Tajvan kérdése az első vörös vonal, amelyet tilos átlépni a kínai-amerikai kapcsolatokban, megsérti a kínai nemzet alapvető érdekeit mindenki, aki le akarja választani az országról a szigetet, amelyet részének tekint. A kínai elnök hangsúlyozta azt is, hogy kereskedelmi vagy technológiai háború kirobbantása, falak és akadályok építése, a gazdaságok szétválasztására és az ellátási láncok megszakítására tett erőfeszítések ellentétesek a piacgazdaság alapelveivel, és aláássák a nemzetközi kereskedelmi szabályokat.
A két vezető egy éve videókonferenciát tartott, és egyéb kommunikációformák mellett július végén is telefonon beszélt egymással. Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek az elmúlt években eszkalálódtak, többek között Tajvan és az ukrajnai háború, valamint az amerikai technológiai korlátozások miatt. Elemzők mindkét oldalon előre figyelmeztettek, hogy az egyeztetéstől nem várható áttörés vagy a kétoldalú viszony drámai változása, hiszen gyakorlatilag csak a klímaváltozás elleni harcban vannak közös érdekek.