Jelentős fennakadásokat figyeltek meg hétfőn az iráni internetszolgáltatásban - közölte a NetBlocks nevű internetfigyelő csoport a Twitteren.

An Iranian woman who is a supporter of Iran’s Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei takes part a pro-government rally against Iran’s anti government unrests, after Tehran’s Friday prayers, September 23, 2022.
Fotó: Morteza Nikoubazl/AFP

A NetBlocks szerint sok felhasználó nem tudta elérni a mobilinternet-szolgáltatást az újabb tüntetési hullám és az áldozatokról szóló jelentések közepette.

A nap folyamán több videó is megjelent a közösségi médiában, amelyeken a karhatalom éles lőszerrel lőtt a menekülő tömegbe. 

Az egyik ilyen felvételen embereket lehetett látni, amint éppen fedezékbe húzódnak egy fal mögött a főleg kurdok lakta Dzsavanrud városában. Látható az is, hogy egy sérült férfit próbálnak ellátni, valamint egy tüntető holttestét elvinni az utcáról.

Az oslói székhelyű Hengav kurd jogvédő szervezet pedig arról tett közzé egy videót hétfőn, hogy biztonsági erők érkeznek Mahabad és Bukan kurdok lakta városokba tucatnyi kisteherautón, motorokon, rendőrautókon és könnyű páncélzatú fekete járművekkel.

A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásból hitelesíteni a videókat.

This image grab from UGC video footage made available by the Norway-based Hengaw rights group on November 21, 2022, reportedly shows Iranian protesters marching and chanting slogans in Piranshahr, in western Iran, as they take part in what appears to be a funeral procession for a 16-year-old killed the night before.
Fotó: AFP

Iránban szeptember 16. óta tart országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok "zavargásokról" beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit és ügynökeiket teszik felelőssé.

Bár a tiltakozások országos méretűvé váltak, a megmozdulások központjai a kurdok lakta területek. Az első tüntetéseket is Szagezből, Amini szülővárosából jelentették.

A 83 milliós Iránban mintegy 10 millió kurd él.