Közélet

Megnevezte a bíróság, kik lőtték le a maláj gépet

Két orosz és egy ukrán férfi a felelős a 298 emberéletet követelő tragédiáért, távollétükben mondták ki őket bűnösnek.

A kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzése alatt álló területen található Pervomajszk település mellől, orosz gyártmányú, Buk típusú légvédelmi rendszer rakétájával lőtték le nyolc évvel ezelőtt a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépét – közölte ítéletében a holland bíróság csütörtökön, amely megnevezte azokat is, akik felelősek a tragédiáért. 

Fotó: AFP

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat.

Délután megszülethet az ítélet a rakétával kilőtt maláj gép ügyében

A Malaysia Airlines MH17-es, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatát 2014. július 17-én lőtték le a szakadár ukrán területek fölött. A maláj gép lelövésének felelőseit távollétükben ítélik el.

Az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér közelében, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, a vádlottak távollétében tartott ítélethirdetésen Hendrik Steenhuis elnöklő bíró hangsúlyozta: 2014 májusától Oroszország teljes ellenőrzést gyakorolt az ukrajnai szakadár „Donyecki Népköztársaság” (DNR) felett, ahonnan kilőtték azt a rakétát, amely a repülőgép fedélzetén tartózkodó mind a 298 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár –, valamint a legénység halálát okozta.

Az ügyészség, amely évekig nyomozott az ügyben, négy embert vádolt meg az ügyben, három orosz állampolgárt, Igor Girkint, Szergej Dubinszkijt, Oleg Pulatovot, illetve az ukrán Leonyid Karcsenkót. 

Közülük három férfit bűnösnek talált most a bíróság,

 egyedül Pulatovot mentették fel a vádak alól. Egyedül egyébként őt képviselték ügyvédek és kezdettől tagadta bűnösségét – írja a Guardian című lap. A holland bíróság csütörtökön távollétükben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát 298 ember meggyilkolásáért, akik akkor vesztették életüket, amikor az elkövetők orosz gyártmányú rakétával lelőtték a Malaysia Airlines MH17-es járatát Kelet-Ukrajna felett.

 A négy vádlott - az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko - nem volt jelen sem a tárgyalásokon, sem az ítélethirdetésen. Oleg Pulatovot a hágai kerületi bíróság bizonyíték hiányában felmentette.
 

 

 

 

rakéta Maláj gép Ukrajna tragédia Orosz
Kapcsolódó cikkek