Nyolc éve történt az ukrajnai háború egyik legsötétebb eseménye, amikor 298 ártatlan ember halt meg egy pillanat alatt. A Malaysia Airlines MH17-es járatát a szakadár területekről lőtték ki egy Buk rakétával.

Anniversary of crash of Malaysia Airlines Flight MH17
maláj gép tragédiája
A maláj gép tragédiájában 298 ember vesztette életét.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Bár a felelősöket már sikerült bíróság elé állítani, de börtönbe valószínűleg sohasem kerülnek. Ügyükben egy holland bíróság csütörtökön, távollétükben ítéletet hoz – adta hírül a The Moscow Times.

A négy férfi gyanúsított – az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij, Oleg Pulatov és az ukrán Leonyid Harcsenko – nem lesz jelen a bíróságon, mivel már az eljárás eleje óta nem voltak hajlandók részt venni a két és fél éve tartó tárgyalássorozaton.

A nyolc évvel ezelőtti szerencsétlenségben mind a 283 utas és a teljes 15 fős személyzet életét vesztette,

amikor az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es repülőgépet az Ukrajna szeparatisták által ellenőrzött keleti régiója felett eltalálta egy minden bizonnyal Moszkva által szállított rakéta.

Habár az ügyészek életfogytiglani börtönbüntetést kértek mind a négy gyanúsítottra a gyilkosság és a repülőgép lezuhanásának okozása vádjával, a négy férfi valószínűleg nem fog börtönbe kerülni, ha elítélik őket.

A gyanúsítottak a vád szerint a Kreml által támogatott szakadár erőkhöz tartoztak, és kulcsszerepet játszottak a Buk rakétának egy oroszországi katonai bázisról történő elszállításában és a helyszínre telepítésében.

A három holland bíróból álló testület közép-európai idő szerint 12:30-kor hirdeti ki az ítéletet egy szigorúan őrzött bíróságon,

amely egyébként pont a Schiphol repülőtér közelében van, ahonnan 2014. július 17-én felszállt utolsó útjára a tragikus sorsú gép.

Az ítélethirdetés várhatóan mintegy másfél órát vesz igénybe.

A gyászoló hozzátartozók a világ minden tájáról a helyszínre utaztak, hogy meghallgassák az ítélethirdetést. Az áldozatok tíz országból származtak, köztük 196 holland, 43 malajziai és 38 ausztrál volt.

A tragédia globális felháborodást és Moszkva elleni szankciókat váltott ki, Ukrajna híres napraforgómezőit pedig holttestek és roncsok borították. A helyszín jelenleg egy Oroszország által ellenőrzött területen van, így továbbra sem lehet ellátogatni oda.

Megúszhatják a börtönt a maláj gép tragédiájának felelősei

A gyanúsítottak közül az 51 éves Igor Girkin az ügyészek szerint egy volt orosz kém, aki a szakadár Donyecki Népköztársaság úgynevezett védelmi minisztere lett, és ő tartotta a kapcsolatot Oroszországgal a rakétarendszer megszerzése során is.

A 60 éves Szergej Dubinszkij állítólag a szakadárok katonai hírszerzésének egyik vezetőjeként szolgált, és őt teszik felelőssé a rakétával kapcsolatos utasítások kiadásáért.

Az 56 éves Oleg Pulatov az orosz különleges erők volt katonája, az 50 éves Leonyid Harcsenko pedig a vád szerint annak a szeparatista egységnek a vezetője volt, melynek beosztottjai közvetlen szerepet játszottak a rakéta szállításában.

A Buk rakétát az oroszországi Kurszkból származó 53. légvédelmi rakétadandártól származó rakétaként azonosították a bírósági periratok szerint.

A gyanúsítottak védőügyvédjei szerint a tárgyalás igazságtalan volt, álláspontjuk szerint az ügyészek nem tudták bizonyítani, hogy egy Buk rakéta okozta az utasszállító repülőgép lezuhanását. Moszkva a tragédia óta határozottan tagad bármiféle érintettséget az ügyben.

Nyolc éve történt az ukrajnai háború egyik legsötétebb eseménye, 298 ártatlan ember halt meg egy pillanat alatt

A Malaysia Airlines MH17-es járatát a szakadár területekről lőtték ki egy Buk rakétával. A felelősöket már sikerült bíróság elé állítani, de börtönbe valószínűleg sohasem kerülnek.