Helyreállították az áramellátást a dél-ukrajnai Herszon városában, miután a hónap elején felszabadultak az orosz megszállás alól, és azóta rengeteg rakétatalálat érte a települést – közölte szombaton egy magas rangú elnöki tanácsadó a Reuters szerint. A DPA által idézett hatóságok szerint viszont Kijevben továbbra is hozzávetőleg 130 ezer ember van áram nélkül.

Federal Minister of Justice Bushman visits Ukraine
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Mindeközben a kijevi polgármester szombati bejelentése szerint jelentősen javult az elmúlt 24 órában az ukrán főváros lakóházainak távhő- és áramellátása.

Vitalij Klicsko azt mondta, hogy az ukrán fővárosban a lakóépületek már mintegy a 90 százalékát látják el távhővel az egy nappal korábbi bő egyharmad helyett. Kijevben a fogyasztóknak még mindig csaknem a 25 százaléka van áram nélkül, ami azonban így is javulás a pénteki mintegy 50 százalékhoz képest. Az ukrán polgármester szombaton elmondta azt is, hogy a vízellátást teljesen helyreállították.

Vitalij Klicsko hangsúlyozta, hogy a szakemberek folytatják a helyreállítási munkálatokat az ukrajnai polgári infrastrukturális létesítmények elleni szerdai újabb nagyszabású orosz rakétatámadás következményeinek elhárítása céljából.

Emlékezetes, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken keményen kritizálta Kijev polgármesterét, mert szerinte nem tesz meg mindent a bajba jutott lakosságért. Egy a Facebookon közzétett videójában bírálta Kijev polgármesterét, az erről szóló cikkünk itt olvasható.