Légiriadót rendeltek el észak-koreai rakéták sorozata miatt szerdán egy dél-koreai szigeten, a lakosokat földalatti óvóhelyekre menekítették, a rakéták közül legalább egy a két ország közötti tengeri határ közelében csapódott be.

Fotó: Jung Yeon-Je / AFP

Válaszul Dél-Korea szintén rakétákat lőtt ki. Órákkal a rakétaindítások előtt Észak-Korea hevesen megfenyegette az éppen hadgyakorlatot tartó szomszédját és az Egyesült Államokat azzal, hogy atomfegyverek bevetésével a két országnak szörnyű árat kell fizetnie a katonai manőverért, amelyet Phenjan az ellene irányuló inváziós próbának tekint.

Észak-Korea több mint tíz különböző típusú rakétát bocsátott fel keleti és nyugati partjainál a dél-koreai hadsereg szerint. 

Az egyik rakéta a dél-koreai Ulleung-sziget felé repült, mielőtt végül a szigettől 167 kilométerre északnyugatra lévő helyen becsapódott. A dél-koreai hadsereg ezt követően légiriadót rendelt el a szigeten – számolt be a szöuli vezérkar. A helyi média fotókat tett közzé, amelyeken a sziget lakói földalatti óvóhelyekre vonulnak. A dél-koreai vezérkar korábban három észak-koreai fegyverrel indított rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát azonosított, amelyeket az észak-koreai Vonsan keleti parti városból indítottak, köztük azt, amelyik a tengeri határ közelében csapódott be.

A rakéta becsapódási pontja mintegy 26 kilométerre volt a két állam tengeri határától. 

A dél-koreai hadsereg szerint ez volt az első alkalom az országok 1948-as felosztása óta, hogy egy észak-koreai rakéta ilyen közel csapódott be a tengeri határhoz. 

2010-ben Észak-Korea megtorpedózott egy dél-koreai hadihajót és egy dél-koreai szigetet is ágyúzott a félsziget nyugati partjainál, 50 ember halálát okozva ezzel. 

Az észak-koreai rövid hatótávolságú fegyvereket arra tervezték, hogy kulcsfontosságú dél-koreai létesítményeket, köztük az ottani amerikai katonai támaszpontokat támadják.

Válaszul a mostani rakétákra, Dél-Korea szerdán közölte, levegő-föld rakétákkal hajtott végre kísérleteket, hogy megmutassa eltökéltségét, határozottan szembeszáll az észak-koreai provokációkkal. A dél-koreai hadsereg közölte, hogy vadászgépei három precíziós irányítású rakétával támadtak az országok keleti tengeri határához közeli helyszíneket. Korábban Jun Szok Jol dél-koreai elnök rendkívüli értekezleten utasította a biztonsági tisztviselőket, tegyenek gyors lépéseket, hogy Észak-Korea szembesüljön provokációjának következményeivel.

A Koreai-félszigeten az utóbbi hónapokban elszabadultak az indulatok, mivel Észak-Korea nukleáris töltet hordozására képes rakétákkal kísérletezett, és olyan törvényt fogadott el, amely felhatalmazza nukleáris fegyvereinek megelőző bevetésére számos helyzetben. 

Egyes szakértők még mindig kételkednek abban, hogy Észak-Korea képes lenne elsőként atomfegyvert bevetni az amerikai és dél-koreai erőkkel szemben.

Észak-Korea azzal érvelt, hogy a közelmúltban végrehajtott fegyvertesztjei válaszok Washington és Szöul közös hadgyakorlataira, amelyet inváziós próbának tekint, beleértve az e heti, mintegy 240 harci repülőgép részvételével zajló déli katonai manővereket is.