Észak-Korea újabb, egyelőre azonosítatlan ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába – jelentette be péntek reggel a dél-koreai hadsereg. A szöuli katonaság további részletekkel nem szolgált.

People watch a television screen showing a news broadcast with file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on October 28, 2022
Fotó: Jung Yeon-je / AFP

Az újabb fegyverkísérletet a kommunista ország azt követően hajtotta végre, hogy találkozott a japán, az amerikai, a dél-koreai külügyminiszter-helyettes, és

 

megállapodtak abban, hogy megerősítik elrettentő erejüket a térségben.

 

Megállapodtunk, hogy megerősítjük az együttműködésünket, hogy Észak-Korea azonnal hagyjon fel minden illegális tevékenységgel, és térjen vissza a nukleáris leszerelési tárgyalásokhoz – nyilatkozta a dél-koreai miniszterhelyettes, Cso Hjun Dong.

Bevonulnak a dél-koreai hadseregbe a világhírű popzenekar tagjai

Az északi szomszédjával fagyos viszonyt ápoló Dél-Koreában minden 12–28 év közötti egészséges férfinak 18–21 hónapos katonai kiképzésben kell részt vennie.

A politikus világossá tette, hogy a három ország korábban nem látott erejű választ ad, ha Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajt végre.

Szöul és Washington is többször figyelmeztetett az elmúlt hetekben, hogy Észak-Korea minden valószínűség szerint arra készül, hogy végrehajtsa hetedik kísérleti atomrobbantását.

 

Phenjan legutóbb 5 évvel ezelőtt robbantott atombombát, ami a hatodik ilyen teszt volt.

 

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes szerint minden ilyen lépés veszélyes és súlyosan destabilizáló hatású, és felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon mindenfajta provokációtól.

Háborús főpróba Koreában? Egymást lövi Észak és Dél

Észak- és Dél-Korea hadserege egymást figyelmeztető lövéseket adott le hétfőn tengeri határuk mentén; a történtek után Phenjan és Szöul is a másikat vádolta határsértéssel. Phenjan háborús főpróbának nevezte a dél-koreai hadgyakorlatot, és válaszlépéssel fenyegetett.