A lehetőségekhez mérten alacsonyabb földgáz- és villamosenergia-számlák érdekében jó néhány hazai felsőoktatási intézmény döntött úgy, hogy a szorgalmi időszak végeztével a december–januári vizsgák idejére bezárja vagy csak korlátozottan tartja nyitva épületeit. A VG összegyűjtötte, hogy az egyes egyetemek milyen megoldásokat választottak a téli vizsgaidőszak lebonyolítására.

Felvételi a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (érettségi-felvételi írásbeli) matek, matematika előadóterem, terem,  Felvételi a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (érettségi-felvételi írásbeli) matek, matematika előadóterem, terem,
Fotó: Népszabadság

A Műegyetem az épületeinek egy jó részét lezárja

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) 

két és fél hónapra, december 12-től egészen jövő év február 24-ig úgynevezett fokozott energiatakarékossági időszakot rendelt el az intézmény vezetése. 

Ez azt jelenti, hogy bizonyos épületeket teljesen lezárnak – ezekben az ország sok más intézményéhez hasonlóan temperáló üzemmódban működik majd a fűtési rendszer –, többet pedig csak korlátozottan tartanak nyitva. A BME-n és létesítményeiben – egy kivételével – a fűtést időszakosan korlátozzák: hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön este hat és másnap reggel hat óra között, valamint péntek délután három órától következő hét hétfő reggel 6-ig.
Mindez természetesen érinti a vizsgáztatásokat, így az őszi félév vizsgaidőszakának első részét a karácsony előtti napokban, második részét pedig majd 2023. január 9–27. között tartják. A tavaszi félév a szokásosnál később, csak február 27-én kezdődik majd.

Az ELTE külső helyszínekre viszi a vizsgákat

Ahogyan arról a VG már beszámolt néhány héttel ezelőtt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) – a fűtéssel való takarékoskodás érdekében – nem a saját tantermeiben, hanem külső helyszíneken, így különösen az egyetem közoktatási gyakorlóiskoláiban, kollégiumaiban, valamint más, télen is fűtött helyiségeiben szervezi meg a jelenléti vizsgákat. Azóta például a bölcsészkar már egy részletes útmutatót is kiadott a téli vizsgaidőszak lebonyolítására. Eszerint a fő szabály az, hogy a számonkéréseket jelenléti formában kell megszervezni. Az intézetigazgatók ugyanakkor – kivételes esetben – engedélyt adhatnak a hallgatók tudásának online felmérésére. A bölcsészek jelenléti vizsgáinak, doktori védéseinek, habilitációs előadásainak

  • az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziuma és
  • az ELTE Egyetemi Könyvtára ad otthont, valamint
  • a sajátos helyzetre tekintettel dékáni engedélyt követően mód nyílik ELTE-n kívüli vizsgahelyszínen is jelenléti vizsgát szervezni.
Budapest,,Hungary,-,May,14,,2013:,Building,Of,Faculty,Of Budapest, Hungary - May 14, 2013: Building of Faculty of humanity ELTE (Eotvos Lorand university), Budapest.
Fotó: Shutterstock

Csaknem három hónapra, december 10-től 2023. február 26-ig az ELTE BTK campusának épületei temperáló fűtésre állnak át, ezekbe mindössze hetente két napon két órában lesz biztosított a bejárás. A tavaszi félév az ELTE-n is csak február 27-én indul majd.

A Pázmány is lépett

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem már korábban bejelentette, hogy december 19. és január 9. között a teljes egyetem zárva tart, sőt az egyik, Szentkirályi utcai épületük már október közepén bezárt, és csak április közepén nyit majd ki. A meleg vizet szintén már korábban elzárták a Pázmányon, a meleg levegős kézszárítókat pedig áramtalanították – mindezt természetesen spórolási okokból. Mindennek megfelelően a vizsgaidőszakot december 12–19. között, majd 2023. első heteiben tartják.

Miskolcon plédet osztanak

A Miskolci Egyetem is meghozta a maga energiahatékonysági intézkedéseit. A szenátus döntött az épületek kihasználtságának javításáról, a nélkülözhető épületrészek átmeneti lezárásáról, valamint az épületekben és az irodákban a 18 Celsius-fokos átlaghőmérséklet beállításáról. Mivel így a szokásosnál hűvösebbé vált a munkakörnyezet, 

a dolgozóknak plédek osztottak az egészségük védelme érdekében. 

Az egyetemi szenátusnak az oktatás rendjét érintő döntése, hogy a tervek szerint röviddel a szorgalmi időszak vége és január második hete között zárva tart az egyetem, és csak temperáló fűtés lesz az épületekben. A vizsgaidőszak fennmaradó részében ugyanakkor a fő szabály szerint jelenléti vizsgák lesznek.

Szegeden több száz termek zárnak be

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) kéthetes igazgatási szünet és egyhetes téli bezárás lesz december–januárban. Az épületek és a kollégiumok egy része három hétig zárva tart majd. Vizsgák a karácsony előtti napokban és január legelején tarthatók abban a néhány épületben, amelyet fűtenek. Az SZTE-n 982 tanteremből 798-at bezárnak.