Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollárnyi biztonsági segélyt jelent be Ukrajnának. Az új csomag tartalmaz rakétákat a Hawk és Avenger légvédelmi rendszerekhez, több lőszert a nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerekhez (Himars), gránátvetőket, aknavetőket és tüzérségi töltényeket, valamint egyéb harctéri kellékeket. A ma bejelentett csomag a 25. alkalom, hogy az Egyesült Államok biztonsági segítséget küld Ukrajnának az elnöki lehívási jogosultság felhasználásával. A Védelmi Minisztérium a fegyvereket és a felszereléseket az Egyesült Államok készleteiből vételezi külföldre küldés céljából, ahelyett, hogy új fegyvereket vásárolna a gyártóktól – írja a CNN. 

Szczecin,poland-may,2022:lockheed,Martin,M142,High,Mobility,Artillery,Rocket,System,(himars).3d
Fotó: Shutterstock

A Biden-adminisztráció közlése szerint az új segélyt azért küldik, mert Ukrajna nagy győzelmet aratott az ország déli részén zajló ellentámadásában. Kijev azonban nem látja még ennyire fényesnek a helyzetet, és továbbra is aggódik amiatt, hogy a visszavonuló orosz katonák a regionális fővárost, Herszont a „halál városává” változtathatják.

Közben Németország csütörtökön ígéretet tett arra, hogy további katonai támogatást küld Ukrajnának, köztük három kulcsfontosságú IRIS-T SLM légvédelmi rendszert és IRIS-T rakétát. A német kormány közleménye szerint Kijev október végén újabb német IRIS-T SLM egységeket kért az orosz rakéták akkor már napok óta tartó heves támadásait követően. Németország már leszállított egy IRIS-T SLM levegő-levegő rakétarendszert Ukrajnának.

Berlin azt is közölte, hogy 42 aknamentesítő harckocsit szállít Kijevnek, négy mobil és védett aknamentesítési rendszert, négy mobil, távirányítású és védett aknamentesítő rendszert, valamint öt mobil felderítőrendszert. Azt is bejelentette, hogy a múlt héten meghatározatlan számú IRIS-T SLM rakétát, 30 páncélozott gyalogsági mobilitási járművet (Dingo), négy további drónellenes és zavaró érzékelőt, öt tankszállító M1070 Oshkosh egységet, valamint egy páncélozott szállítójárművet küldött Kijevnek a múlt héten.