Öt államban tartottak népszavazást kedden az Egyesült Államokban, a félidős törvényhozási választásokkal egy időben a marihuána rekreációs célú felhasználásáról; a szerdai eredmények szerint egy helyen jóváhagyták, két államban pedig elutasították a legalizációt.

People Celebrate Thailand's Marijuana Legalisation, NAKHON PATHOM, THAILAND - JUNE 12: A Groot character flower pot holds a cannabis plant during a festival to celebrate the legalization of marijuana on June 12, 2022 in Nakhon Pathom, Thailand. Highland Network, a pro-marijuana organization, hosted their two day "Thailand 420 Legalaew" music and marijuana festival at a man made beach area in Nakhon Pathom. On June 9, 2022 Thailand officially decriminalized marijuana cultivation and possession and the government plans to give away 1 million cannabis plants for free to people throughout the country. The festival featured farmers and dispensaries selling their marijuana, educating people about medicinal CBD and THC, and cooking with cannabis. (Photo by Lauren DeCicca/Getty Images)
Fotó: Lauren DeCicca / GettyImages

Arkansasban az ott élők többsége a referendumon a legalizáció ellen szavazott.

Hat évvel ezelőtt Arkansas lett az első állam az ország vallásosabb és konzervatívabb délkeleti részén, ahol az orvosi célú marihuánahasználatot engedélyezték.

A most javasolt alkotmánymódosítás értelmében rekreációs célra egy uncia marihuána birtoklása lett volna megengedett, és a kábítószer állami engedéllyel rendelkező helyeken lett volna beszerezhető.

A csehek is legalizálnák a marihuánát

A sör után a fű lesz a sláger Prágában, legalábbis ez a terve a cseh kormánynak, amely jövőre teljes mentességet vezetne be a kannabiszfogyasztóknak.

Ugyanebben a kérdésben szintén elutasító választ adtak a választók Észak-Dakotában. Ott otthon lehetett volna használni és birtokolni korlátozott mennyiségű marihuánát, és bizonyos számú vadkendertő házi termesztése is megengedett lett volna. Ebben az államban 2016 óta törvényes a marihuána orvosi célú alkalmazása. 2018-ban már tartottak népszavazást a rekreációs célú felhasználásról is, de a kezdeményezés akkor is elbukott.

További három tagállamban is szavaztak a marihuána legalizálásáról, amelyek közül elsőként Marylandből érkeztek eredmények.

A többség a kábítószer rekreációs célú használatának jóváhagyására voksolt, s így ez az állam lesz a huszadik az Egyesült Államokban, ahol megengedett a marihuána fogyasztása. Szavaztak még a kérdésről Dél-Dakotában és Missouriban is.

USA-választás: így áll a félidős választás

Az Amerikai Egyesült Államok félidős választásáról folyamatosan frissülő cikkben számol be a VG.