A Kongresszus alsó házában a demokraták az előrejelzések szerint 172 mandátumot, a republikánusok az előrejelzések szerint 199 mandátumot szereznek. A sokak által jósolt vörös hullám elmaradt, sok államban Donald Trump jelöltjei elvesztették a versenyt. Az abortuszjog kulcskérdésnek bizonyult, illetve a választók nem szimpatizáltak a 2020-as választást tagadó politikusokkal sem.

17.15 A FoxNews szakértői becslése szerint a verseny állása 172 demokrata és 200 republikánus biztos hely, a CNN szakértő előrejelzése a reggeli órákban 178 demokrata és 199 republikánus helyről szólt. A 435 tagú képviselőházban a biztos többséghez 218 képviselőre van szükség. A 435 parlamenti helyből 373 esetében került sor most választásra.
 

Szakértő: Trumpot erősíti a félidős amerikai választások eredménye

A vártnál szorosabban alakul a verseny a republikánusok és a demokraták között - podcast.

14.10 A félidős választásokkal egy időben öt államban népszavazást is tartottak. Öt államban tartottak népszavazást kedden az Egyesült Államokban, a félidős törvényhozási választásokkal egy időben a marihuána rekreációs célú felhasználásáról; a szerdai eredmények szerint egy helyen jóváhagyták, két államban pedig elutasították a legalizációt.

10:30 Egyre biztosabb, hogy 

nem születik döntés a szenátus összetételéről december előtt. 

Georgiában a választási bizottság tagjai szerint 96 százalékos feldolgozottság mellett biztosan nem éri el egyik jelölt sem a szavazatok 50 százalékát. A demokrata Raphael Warnock 49,2 százalékon és a republikánus Herschel Walker pedig 48,7 százalékon áll.

A két jelölt megmérettetéséhez december 6-ra írtak ki ismételt szavazást.

10:52 Beérkeztek a szavazólapok az arizonai Maricopa megyéből, az állam legnépesebb területéről. Helyi idő szerint hajnali 2 körül 

a legtöbb arizonai körzetben demokrata vezetésről szóltak a hírek. 

Végleges eredmény szerda délután várható az államban.

Korábban Maricopa megyében technikai problémák adódtak a szavazóhelyiségekben elhelyezett eszközökkel. Ezek a problémák a szavazóhelyek körülbelül 20 százalékát érintették. A

helyi tisztviselők közölték, hogy a technikai problémát nem szándékos visszaélés okozta.

10:35 Friss eredmények az egyes választókörzetekből:

– A New Hampshire-i 1. kongresszusi körzetben Chris Pappas demokrata képviselő megőrizte posztját a republikánus Karoline Leavitt legyőzésével, akit Donald Trump támogatott.

– Republikánus siker Wisconsin 3. körzetében. Derrick Van Orden nyert.

– New Hampshire-ben előrelépnek a demokraták. Annie Kuster a Blue Partyból elvitte a 2. körzetet, ezzel megtartotta posztját a republikánus Robert Burnst előtt.

– Iowa 1. körzetében a republikánus Mariannette Miller-Meeks került ki győztesen.

10:30 A szenátusi helyekért folyó harcban az állás 48-47 a demokraták javára. Fontos hozzátenni, hogy a jelenleg döntetlenre álló Alaszkából is biztosan republikánus szenátor fog kikerülni győztesen, mivel a három indulóból kettő a Red Party tagja, és ez a két jelölt van versenyben a székért. 

Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó négy szenátusi hely van játékban. Ezek Wisconsin, Georgia, Nevada és Arizona.

10:17 A képviselőház kisebbségi vezetője, a republikánus 

Kevin McCarthy kijelentette, hogy pártjának mindenképpen meg kell szereznie a kongresszus alsóházának irányítását.

Ha a republikánusok még öt mandátumot szereznek a képviselőházban, azzal átveszik a többséget. McCarthy ebben az esetben leváltja Nancy Pelosit a házelnöki tisztségéről.

Fontos, hogy a képviselőház sorsa még a hibahatáron belül van. Váratlan fejlemény, hogy a demokratáknak még van esélyük megőrizni a többségüket az alsóházban úgy, hogy Joe Biden elnöknek rendkívül alacsony az országos támogatottsága.

10:09 Mélyen megosztott az amerikai társadalom. Ez egyértelműen látszik a szenátusi helyekért folytatott kiélezett versenyből. A vörös hullám elmaradt és 

ha Georgiában valóban új szavazást kell tartani december 6-án, akkor még heteket kell rá várni, hogy megalakulhasson a kongresszus felsőháza. 

 

demokraták vs republikánusok
Fotó: Getty Images

Raphael Warnock demokrata szenátor és Herschel Walker republikánus kihívója fej fej mellett haladnak, a feldolgozottság pedig 96 százalékon áll.

Az előzetes közvélemény-kutatások a Red Party elsöprő győzelmét prognosztizálták, ehhez képest a kékek jól tartják magukat, és még Pennsylvaniát is sikerült megfordítaniuk a szenátusban. 

Az NBC News arról írt, hogy a republikánusok vártnál rosszabb szerepléséért a nem megfelelő jelölteket és az abortuszjoggal kapcsolatos álláspontot lehet hibáztatni. A republikánusok a kampányukat Joe Biden elnök alkalmatlanságára építették fel.

9:49 A verseny végéhez közeledik a 2022-es időközi választás az USA-ban. 

A várt vörös hullám elmaradt, a demokraták minden várakozást felülmúlóan teljesítenek. 

A szivárgó eredményeknek a republikánus szimpatizánsok örülhettek, mivel Ron DeSantis kormányzó elsöprő győzelmet aratott Floridában.

Ezután azonban a demokraták lassan magukhoz tértek a kezdeti sokkból, és megnyerték a szenátusi verseny legfontosabb hadszínterét: Pennsylvaniát. John Fetterman legyőzte Mehmet Ozt a választás legfontosabb és legdrágább kampányában. Fetterman győzelme hatalmas siker a demokratáknak.

Fotó: Angela Weiss / AFP

9:44 Kulcsfontosságú győzelmet ért el a demokrata Elissa Slotkin Michiganben. Slothkin megtartotta a helyét Michigan 7. kongresszusi körzetében Tom Barrett republikánus jelölttel szemben.

9:42 Demokrata győzelem Hawaii kormányzói versenyén. Josh Green felülmúlta a republikánus színekben induló Aiona herceget.

9:37 

Georgiában visszavágót rendeznek december 6-án!

A Sky News írta meg, hogy Georgiában a választási tisztviselők szerint nem fog eldőlni a szenátusi hely sorsa, így december 6-ra újabb szavazást írtak ki.

8:40 Nem minden államban szól a verseny a demokraták és a republikánusok harcáról. 

Alaszkában republikánus küzd a republikánussal a szenátusi székért

– derült ki a Reuters adataiból. Lisa Murkowski jelenlegi republikánus szenátor legnagyobb ellenfele Kelly Tshibaka, aki szintén piros színben indult. Tőlük messze lemaradt a demokrata Patricia Chesbro. Tshibaka egy Trump-párti populista republikánus, aki valószínűleg meg is nyeri a választást Alaszkában.

8:31 Ezekben az államokban fog eldőlni a szenátus sorsa: 

– Wisconsin: a hivatalban lévő Ron Johnson republikánus szenátort a demokrata Mandela Barnes szorongatja. A versenynek még nem látszik a végkimenetele.

–  Georgia: sz egyik legfontosabb csatatérállam. A demokrata Herschel Walker fej fej mellett halad Rephael Warnock republikánus ellenfelével.

–  Nevada: itt van az egyik legjobb esélye a fordításra a republikánusoknak. Adam Laxalt az elemzők szerint egy hajszállal vezet a demokrata Catherine Cortez Masto szenátor előtt.

Arizona: Mark Kelly hivatalban lévő demokrata szenátor igyekszik megőrizni a helyét Blake Masters republikánus kihívóval szemben.

8:20 Az eddigi adatok alapján elmondható, hogy 

republikánus többség lesz az amerikai képviselőházban,

de sokkal kisebb, mint az elemzők előzetesen várták. Becslések szerint a republikánusok 219 képviselői helyet szereznek meg, a demokraták pedig 216-ot. Korábban a jóslatok legalább 40 mandátumos republikánus előnyt valószínűsítettek.

A verseny még mindig nyílt a szenátusban. 

A választás előtt a többség azt várta, hogy a piros párt viszi a kongresszus alsó- és felsőházát is, de a szenátori helyeknél a vártnál jobban teljesítettek a demokrata képviselők. Az egyik legnagyobb diadaluk John Fetterman pennsylvaniai győzelme lett, az állam az egyik legfontosabb politikai csatatérnek számított. Jelen állás szerint 

a szenátus sorsa Georgia és Nevada államokon fog múlni.

Fetterman
John Fetterman 
Fotó: Angela Weiss / AFP

8:12 Maggie Hassant újraválasztották New Hampshire-ben. A demokrata szenátor köszönetet mondott támogatóinak. Republikánus ellenfele Don Bolduc elismerte a vereségét.

8:05 Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke közleményt adott ki a ma esti eredményekről. Szerinte a képviselőház demokrata képviselői és jelöltjei országszerte jelentősen felülmúlják a várakozásokat.

Fotó: AFP

A szenátusban a demokraták az elmúlt fél órában átvették a vezetést, viszont 

a képviselőházban a republikánusoknak még öt mandátumra van szükségük a győzelemhez.

8:02

USA-választás 2022: Guam szigetén három évtized után nyert újra republikánus jelölt

Guam szigetének polgárai szavazati joggal nem rendelkező küldöttet választhatnak a képviselőházba.

7:58 Bár az eddigi végleges eredmények kiegyensúlyozott versenyt mutatnak, 

több állam is van, ahol a feldolgozottság végéhez közeledve jelentős republikánus előny látszik.

A következő államokban 80 százalékos vagy annál magasabb feldolgozottság mellett 60 százalékot meghaladó előnyben vannak a republikánus jelöltek:

  • Dél-Dakota
  • Alabama
  • Arkansas
  • Oklahoma
  • Louisiana
  • Dél-Karolina
  • Kentucky
  • Kansas

7:49

A demokraták fordítottak a szenátusban. 

A CNN arról ír, hogy a törvényhozás felsőházában 48 szenátori széket vittek el a demokraták és 47-et a republikánusok. A szenátusban száz helyről döntenek.

7:45 Az Egyesült Államok egyik legfontosabb politikai harctér államában, Michiganben Gretchen Whitmer legyőzte a republikánus Tuder Dixont.

Whitmer úgy nyerte meg a második ciklusát, hogy kampányát az abortuszjogok védelmére építette fel.

7:43 Mike Lee republikánus szenátor megőrizte székét Utah államban. A független Evan McMullin maradt alul a versenyben.

7:35

Wisconsinban a helyzet változatlan maradt, Tony Evers demokrata kormányzót újraválasztották. 

Ezzel a demokraták megőrizték a vétójogukat Wisconsinban, ahol a törvényhozásban a republikánusok vannak többségben. A republikánusok most az úgynevezett szupertöbbség megszerzésére hajthatnak az államban, amivel vétóbiztos törvényhozást tarthatnak fenn.

Tony Evers, Wisconsin kormányzója
Fotó: AFP

Evers győzelme azért meglepő, mert Donald Trump és köre hetek óta támadta a munkásságát. A kormányzót úgy festették le, mint aki nem tud fellépni a bűnözés ellen. Emellett Evers egy olyan államban támogatja az abortuszjogot, ahol 1849 óta szinte minden esetben tiltották a terhességmegszakítást.

Evers győzelmével biztossá vált, hogy Wisconsin 2024-ben döntő fontosságú állam lesz az elnökválasztáson.

7:33

Republikánus előnyt jelez több amerikai hírcsatorna is

Az Amerikai Egyesült Államok félidős választása a végéhez közeledik, a szavazóhelyek bezártak, a szavazatokat már számolják. A legtöbb tengerentúli hírforrás republikánus győzelmet prognosztizál.

7:26

Az amerikai választók kétharmada nem akarja, hogy Joe Biden induljon a 2024-es választáson 

– derült ki az Edison Research által a CNN és ​​más hírhálózatok számára készített országos exit poll korai eredményeiből.

Tíz független szavazóból több mint hét és tíz republikánus szavazóból nagyjából kilenc mondta azt, hogy nem akarja, hogy Biden részt vegyen a 2024-es elnökválasztási kampányban. Tízből kevesebb mint hat demokrata szavazó gondolta úgy, hogy indulnia kellene.

Tíz független szavazóból hat kedvezőtlenül ítéli meg Bident, és körülbelül ugyanennyien helytelenítik elnökként végzett munkáját.

A független szavazók kétharmada kedvezőtlenül ítéli meg Donald Trump volt elnököt a felmérés szerint, illetve tízből kilenc demokrata ellenzi, hogy induljon 2024-ben. A republikánus szavazók több mint háromnegyede támogatja Trump elnökségét.

7:18 Újabb történelmi győzelmet hozott a 2022-es választás az USA-ban. 

Sarah Huckbee Sanders győzött, és ezzel Arkansas első női kormányzója lett 

írta a Fox News.

Sarah Sanders, Arkansas kormányzója
Fotó: AFP

Sanders Donald Trump egykori sajtótitkára volt, a versenyben könnyedén felülmúlta demokrata ellenfelét, Chris Jonest.

Sanders másik rekordja, hogy ő és apja lettek az államban az első apa-lánya kormányzópáros. Mike Huckabee 1996 és 2007 között volt Arkansas kormányzója.

7:12 Helyi idő szerint hajnali 1 órakor az utolsó szavazóhelyiségek is bezártak az amerikai félidős választásokon. Az utolsó állam, ahol még lehetett szavazni, Alaszka volt.

7:09 Hatalmas siker előtt a demokraták! Az egyik legfontosabb csatatéren, Pennsylvaniában a kék jelölt John Fetterman felülkerekedhet a piros induló, Mehmet Ozon. Ez egy újabb fordítás lehet a demokratáknak, mivel Fetterman Pat Toomey republikánus szenátort válthatja.

Mehmet Ozt Donald Trump támogatta.

7:02 A verseny rendkívül szoros a szenátusi helyekért. A szenátus, úgy tűnik, be van betonozva, még sehol senki nem tudott fordítani a korábbi eredményen. A képviselőházi helyekért folyó versenyben ezzel szemben több helyen is fordult a kocka.

Fotó: AFP

Továbbra is 46-46 mandátumot szereztek meg a felek a szenátusban.

A képviselőházban már látható a fluktuáció, a demokraták három, a republikánusok pedig hat helyet tudtak megszerezni az ellenfelüktől. A képviselőházban az állás a demokraták oldalán 165, a republikánusoknál 186.

A kormányzói székeket illetően a republikánusok ugyan vezetnek 24-18-re, de érdekes, hogy a demokrata jelöltek két államban is fordítani tudtak.

6:50 A Donald Trump által támogatott J. D. Vance megszerezte Ohio szenátori székét, ezzel a republikánusok megtartották az államot. Szintén piros győzelem bontakozott ki Észak-Karolinában és Iowában, viszont a verseny ezekben az államokban meglepően szoros volt. A demokraták győztek New Hampshire-ben és Washingtonban. A legfontosabb eredmények Georgiában, Pennsylvaniában és Nevadában születhetnek.

A republikánusok karnyújtásnyira vannak a képviselőház többségének megszerzésétől.

6:38 Több olyan republikánus jelölt is megnyerte a körzetét, aki tagadja a 2020-as választás eredményét.

Alabamában, Indianában és Dél-Dakotában is olyan jelöltek kerültek ki győztesen, akik tagadják, hogy 2020-ban Joe Biden nyerte volna a választást. 

A Joe Biden győzelmét tagadó republikánusok közül Massachusettsben, Minnesotában, Új-Mexikóban és Vermontban buktak el az indulók.

6:27 A kongresszus feletti irányításért folyó csata kezd a végéhez közeledni. A republikánusok Floridában, Georgiában és Virginiában is átvették a demokrata székeket a képviselőházban. A republikánusok ezzel vezetik a versenyt, de az elemzők előzetesen sokkal nagyobb erődemonstrációt vártak tőlük. 

6:17 A dél-texasi házversenyben Henry Cuellar demokrata képviselőt újraválasztották. Az eredmény meglepő, az elemzők a Rio Grande Valley-i körzetekben elsöprő republikánus győzelmet vártak. Cuellar volt az egyetlen demokrata a képviselőházban, aki az abortuszjog ellen szavazott.

6:13 Nancy Pelosit, a képviselőház elnökét újraválasztották Kalifornia 11. kongresszusi körzetében. 

6:01 Hawaiion is bezártak a szavazóhelyek, már csak Alaszkában vannak nyitva a az urnák.

A Tim Walz demokrata kormányzót újraválasztották Minnesotában.

Újabb történelmi eredmény, ezúttal Vermontból. Becca Balint lett az első nő, aki az államot képviseli a kongresszusban. Vermont volt az utolsó állam, ahol még nem választottak meg nőt a képviselőházba. 

5:55 A demokrata Kathy Hochult újraválaszották New Yorkban. Az elmúlt hetekben kifejezetten kiélesedett a verseny közte, és republikánus ellenfele, Lee Zeldin között.

Hochul győzelme azt jelentheti, hogy a demokraták megőrizhetik majdnem két évtizedes győzelmi sorozatukat az amerikai választásokon New Yorkban.

Hochul még 2021 augusztusában vette át a posztot Andrew Cuomtól, aki három ciklus után egy szexuális zaklatási botrányba keveredett, és büntetőeljárást indítottak ellene.

Hochul ezzel nemcsak New York első női kormányzója lett, hanem az első nő, aki választást nyert az államban.

5:51 A republikánus Katie Britt lett az első nő, akit Alabamában szenátorrá választottak. A demokrata Richard Shelbyt váltja majd a székben.

Korábban két nő képviselte eddig Alabamát a szenátusban, de mind a ketten megüresedett helyeket töltöttek be.

5:47 A képviselőházban az állás 176-132 képviselő a republikánusok javára. Az elmúlt percekben a Demokrata Párt kiegyenlített a szenátusban, ahol 46-46 a képviselők arány.

5:40 A republikánusok 46- 4 arányban vezetnek a szenátusban az amerikai félidős választáson. Ha még négy mandátumot megszereznek, a testület piros színbe borul. Még vannak kulcsfontosságú államok, amelyek eldönthetik, hogy ki irányítja majd a kamarát. Ilyenek Pennsylvania, Georgia és Nevada.