Közélet

A NATO főtitkára szerint nem engedhető meg, hogy az oroszok győzzenek

Stoltenberg szerint a NATO feladata Ukrajna támogatása és annak megakadályozása, hogy a háború átterjedjen más országokra.

Nem szabad megengedni, hogy Oroszország győzzön az Ukrajna elleni háborúban – jelentette ki Jens Stoltenberg csütörtökön Berlinben. A főtitkára a német kancellárral, Olaf Scholzcal folytatott megbeszélése után tartott tájékoztatón kiemelte: az észak-atlanti szövetség nem hagyja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök belerángassa a háborúba, de nem is engedheti meg, hogy az ukrán lakosságot fagyhalálba rakétázó Oroszország győzzön.

German Chancellor Olaf Scholz and NATO Secretary General Jens Stoltenberg
Fotó: Anadolu Agency via AFP

„Putyin győzelme arra bátorítana más autoriter vezetőket, hogy hasonló eszközökkel próbálják elérni céljaikat, ami veszélyesebbé tenné a világot, és mindannyian sérülékenyebbé válnánk” – mondta Jens Stoltenberg. Ezért a NATO feladata Ukrajna támogatása és annak megakadályozása, hogy a háború átterjedjen más országokra – tette hozzá.

Hatékony lehet Putyin gázfegyvere: a magas rezsiszámlák több embert ölhetnek meg, mint a háború

A halálozás, az időjárás és az energiaárak közötti történelmi összefüggés sötét jövőképet fest.

Mint mondta, ennek a támogatásnak ára van, amit az energia és az élelmiszerek drágulása is mutat, de „míg mi pénzzel, az ukránok az életükkel fizetnek” a nemzetközi joggal ellentétes orosz támadás elhárításáért.

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.

A szövetség még mindig az utolsó ukránig akar harcolni, és a szövetség még mindig fegyvert pumpál Ukrajnába. Így természetesen meghosszabbítja a háborút, és ezáltal a helyzetet éppen az ukrán rezsim számára nehezíti meg.

 

orosz ukrán háború NATO Stoltenberg
Kapcsolódó cikkek