A német lakosság jelentős része ellenzi, hogy Ukrajnának Leopard 2 harckocsikat szállítsanak – derül ki a dpa hírügynökség megbízásából közzétett felmérésből, amit a YouGov intézet készített.

Tank driving training of Slovak servicemen and women 24 November 2022, Lower Saxony, Munster: A Slovakian soldier drives a Bundeswehr Leopard II driving training tank, through the terrain during driving training. The Bundeswehr is currently training Slovakian soldiers on the Leopard 2 A4 main battle tank in Munster. The background to this is a ring exchange of 15 Leopard tanks to Slovakia commissioned by the German government, as the Bundeswehr announced on Thursday. Photo: Philipp Schulze/dpa (Photo by Philipp Schulze/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A 2075 megkérdezett körében végzett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 45 százaléka ellenzi a Zelenszkij által kifejezetten kért tankok szállítását, míg 33 százalék támogatta, a fennmaradó 22 százalék pedig nem nyilatkozott.

Olaf Scholz német kancellár elutasította az ukrán kormány többszöri kérését a harckocsikra vonatkozóan, amit azzal indokoltak, hogy egyetlen más, az ukrán háborús erőfeszítéseket támogató ország sem biztosított ilyen jellegű fegyvereket. Berlin azt is felhozta a szállítás ellen, hogy az ukrán kezelőszemélyzetnek intenzív kiképzésre lenne szüksége a Leopard 2 használatához. Ugyanakkor Európa legnagyobb gazdasága más módon támogatja keleti szomszédunkat, például 50 Gepard típusú, légvédelmi löveggel és radarral felszerelt lánctalpas, páncélos járművet küldött Kijevnek.

A Leopard 2 harcskocsit Németország haditechnikai ikonjának tekintik, a világ egyik legjobb tankjának számít. A rendszerváltás előtt, 1979 óta az NSZK fegyveres erői használták, majd az egyesített Németország fő harckocsijává vált. Világszerte népszerű: többek között Kanada, Chile, Indonézia, Szingapúr, Törökország és Hollandia is vásárolt belőle.

A világháborúban rettegtek tőle, Németország most felélesztette a Párduc tankot

A németországi Rheinmetall a párizsi fegyverexpón mutatta be legújabb harckocsiját, a Panthert. A fegyvergyártó szerint a tank a német hadsereg kötelékének leghalálosabb fegyvere lesz, amely leválthatja az 1980-as évek óta használt Leopardot. Az új Párducok teljesen automata töltésű, 130 milliméteres átmérőjű ágyúkkal vannak szerelve, ami nagyobb, mint a Leopardok 120 milliméteres ágyúja.