Joe Biden amerikai elnök meghívására az Egyesült Államokba látogatott Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, hogy megbeszéléseket folytathassanak a háború jelenlegi állásáról és lehetséges végkimeneteléről.

US President Joe Biden gestures while disembarking Air Force One at MBS International Airport in Freeland, Michigan, on November 29, 2022. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Fotó: Jim Watson / AFP

Az amerikai és az ukrán elnök találkozójáról egyelőre annyit tudni, hogy egy közel 2 milliárd dollár értékű segélycsomag bejelentését tervezi Joe Biden az ukránok megsegítésére, de a várakozások szerint szó lesz a háború lehetséges lezárásának lehetőségeiről is.

A CNN értesülései szerint az ukrán elnök a kongresszusban is beszédet fog mondani a nap folyamán.

Nem fogja a tárgyalási folyamat felé mozdítani az ukrajnai konfliktust Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása – ezt már Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mondta a hír kapcsán szerdán újságíróknak. Kifogásolta azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is szállít fegyvert Ukrajnának, és hogy egyre többfélét.

Mindez minden bizonnyal a konfliktus súlyosbodásához vezet, és nem sok jót ígér Ukrajna számára

fogalmazott a szóvivő.

Biden és Zelenszkij találkozójának oka az, hogy a háború új szakaszba lépett az amerikai fél szerint, így indokolt volt mielőbb szemtől szembe egyeztetnie a két ország vezetőjének. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora azt mondta: nyilvánvaló, hogy Putyint jelenleg nem érdekli a diplomácia, csak a gyilkolás, az ukrán civilek legyilkolása. 

A szakember szerint a háború kapcsán azért beszélhetünk új szakaszról, mert a tél közeledtével növekszik Putyin agressziója is, ami mindenképpen tanácskozásra adhat okot. Arról, hogy mikor kezdheti meg éles működését az Ukrajna védelmére áttelepített Patriot rakétavédelmi rendszer, nem adtak ki információt.

Zelenszkij útjáról Kirby azt mondta: az ukrán elnök tisztában volt a veszélyekkel, de mindent megtettek, hogy biztonságban tudják őt az út teljes hossza alatt. Az ukrán elnök várhatóan magyar idő szerint éjszaka szólalhat fel a kongresszus előtt.