ígéretének megfelelően elkezdte nyilvánosságra hozni a részleteket arról a 2020-as botrányról, amelyben a Twitter állítólag cenzúrázta a The New York Post vezércikkét Hunter Biden gyanús ukrajnai tevékenységéről. A két évvel ezelőtti választásokat öt évvel megelőzően Joe Biden akkori alelnök fia pozíciót kapott egy ukrán gázipari vállalat igazgatóságában. A korrupciógyanús eset azért is problémás, mivel Joe Biden kapta anno feladatul, hogy tegyen lépéseket az ukrán korrupció felszámolásáért.

President Biden Hosts Annual White House Easter Egg Roll WASHINGTON, DC - APRIL 18: Hunter Biden, son of U.S. President Joe Biden, attends the Easter Egg Roll on the South Lawn of the White House on April 18, 2022 in Washington, DC. The Easter Egg Roll tradition returns this year after being cancelled in 2020 and 2021 due to the COVID-19 pandemic. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Fotó: Drew Angerer / Getty Images

Hunter Biden gyanús ukrajnai ügyletei 2020-ban, nem sokkal a választások előtt nyilvánosságra kerültek. Hunter még 2019-ben a személyes laptopját beadta egy számítógépszervizbe, majd ottfelejtette. A laptop javítása közben a szerviz tulajdonosa, John Paul Mac Isaac olyan e-mailekre bukkant, amelyek bizonyították Hunter Biden és a korrupcióval vádolt ukrán cég kapcsolatát. A férfi a laptopot átadta az FBI-nak, ám a rajta szereplő információk Donald Trump ügyvédjéhez, Rudolph W. Giulianihoz is eljutottak. Trump ezt követően felszólította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy tárják fel a kapcsolatot Hunter Biden és a Burisma Holdings Limited ukrán energiavállalat között. 

Giuliani a laptopról származó levelezést eljuttatta a New York Postnak, amely meg is írta a leleplező cikket Hunter Bidenről. 

A hír feltételezhetően jócskán befolyásolhatta volna a 2020-as amerikai elnökválasztást.

A Post cikkét végül a szőnyeg alá söpörték a közösségi médiában, így nem tudott széles körben elterjedni a hír Hunter Bidenről. Elon Musk ígéretet tett rá, hogy feltárja, miért cenzúrázta a Twitter 2020-ban a feltáró riportot. Ennek érdekében a Twitter-iratokat átadta Matt Taibbi újságírónak, akinek múlt hét pénteken jelent meg a cikke. Ebből kiderült, hogy 

a Twitter 2020-ban, egy belső vizsgálatot követően azzal az indokkal blokkolta két hétre a New York Post Twitter-fiókját, és tette „megoszthatatlanná” a cikket, hogy a benne szereplő információkat vélhetően jogellenes módon szerezték meg. 

Az információkat hacked materialnek, vagyis „feltört anyagnak” nyilvánították. Taibbi azt írja, hogy ezt a döntést egy a felső vezetésben lévő szűk csoport hozta meg a Twitteren belül, az akkori vezérigazgató, Jack Dorsey tudta nélkül.

A múlt hét pénteken nyilvánosságra hozott Twitter-iratok tehát rávilágítanak arra, hogy a cég házon beül igyekezett eltussolni a Biden családot kellemetlen helyzetbe hozó információkat a választások előtt. A New York Post arról írt, hogy a megjelent információk felfedik azt is, hogy 

az egész 2020-as ügyben benne lehetett az FBI keze is. 

Russia backed Facebook material reached over 126 million Americans A Twitter logo is seen on a computer screen in this photo illustration on October 31, 2017. Material posted on Facebok and other social media directly and indirectly reached over 126 million Americans between 2015 and 2017 according to a company testimony that will be presented to the US Senate judiciary committe on Tuesday. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arriens / AFP

A Post azt írta, hogy az iratokból kiderül, a Twitteren belül a Post cikkének víz alá nyomásában fontos szerepet vállalt James Baker, a Twitter akkori helyettes jogtanácsosa. Baker 2016-ban még az FBI ügynöke volt, és főtanácsadóként vett részt abban az eljárásban, amely azt igyekezett feltárni, hogy Oroszország beavatkozott-e a 2016-os amerikai választásokba Donald Trump megválasztása érdekében. Bakert a nyomozás közben elbocsátották az ügynökségtől, és információk kiszivárogtatása miatt bűnügyi vizsgálat is indult ellene. 

A Post azt írja, hogy James Baker részt vett azoknak az iratoknak az összegyűjtésében és átvizsgálásában, amelyek alapján Matt Taibbi megírta a múlt hét pénteken megjelent, Twitter-iratokkal kapcsolatos cikket. 

Taibbi cikkéből hiányoznak azok a részek, amelyek feltárnák, hogy az FBI nyomást gyakorolt a közösségimédia-platformokra (a Twitterre és a Facebookra), hogy cenzúrázzák a Hunter-sztorit. A lap szerint Baker szándékosan szelektálhatta ki az FBI szerepét az újságírónak átadott iratokból. Elon Musk azonnal elbocsátotta Bakert, miután fény derült az összefüggésre.

A lap egy másik cikkében idézi fel, hogy a republikánusok pert indítottak Joe Biden ellen a közösségi médiára történő nyomásgyakorlás miatt. A vád szerint a Belbiztonsági Minisztérium havonta találkozik a Facebook és a Twitter képviselőivel annak érdekében, hogy a big tech cégek cenzúrázzák a Biden-adminisztrációt negatív színben feltüntető híreket. Ilyen az Afganisztánból történt kivonulás, a Covid–19 vagy a Hunter Biden-botrány. 

A szövetségi bíróság előtt folyó perben kihallgatták az FBI egyik vezető ügynökét, Elvis Chant, aki bevallotta, hogy 2020 őszén heti rendszerességgel szervezett találkozókat a Twitter és a Facebook képviselőivel, hogy egyeztessenek a New York Post Hunter Biden-cikkénék megjelenéséről.

Az érintett szövetségi bírósági eljárás 2022. október 21-én indult.