A Twitterhez az előző vezetés idején mindkét politikai oldal rendelkezett eléréssel, de a vállalat alkalmazottai túlnyomóan az egyik oldalhoz tartoztak, ezért a baloldal irányába sokkal nagyobb volt a nyitottság – áll a közösségi média korábbi működési gyakorlatáról szóló belső levelezésen alapuló nyilvánosságra hozott iratokban, amelyek az új tulajdonos, kezdeményezésére jelentek meg az átláthatóság jegyében. Ez a közösségi médiumok történetében példa nélküli módon mutatja be a működést.

Food And Economy In Poland Twitter logo displayed on a phone screen and a view of the city in the background are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 6, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: NurPhoto / Getty Images

A belső levelek közül több szól arról a döntési folyamatról, amely 2020 októberében, az elnökválasztási kampány utolsó hónapjában oda vezetett, hogy a Twitter letiltotta az amerikai elnök fia, Hunter Biden laptopjáról szóló, New York Post-információkra vonatkozó tartalmakat.

A bemutatott belső levélváltás szerint előfordult, hogy a Biden-kampánycsapattól érkező kérést közvetlenül teljesítettek.

Volt arra is példa, hogy a Donald Trump-féle Fehér Ház is a céghez fordult, ugyanakkor a rendszer nem volt egyensúlyban, kapcsolatokra épült. 

A Twitternek a szólásszabadság felügyeletére alkalmazott első eszközét eredetileg a levélszemét és a pénzügyi csalások elleni küzdelemre alakították ki, de idővel a cég alkalmazottai és irányítói egyre több célra használták fel – áll az összefoglalóban.

Trumpot egyébként 2021 januárjában, a washingtoni tüntetések idején tiltották ki a Twitterről, ám Musk október végén visszaengedte. Musk vezetése alatt a Twitter megszüntette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatással szembeni irányelveit, ám ismét letiltotta Kanye Westet, miután kifejtette, hogy szereti a zsidókat és a nácikat is. Az egyik uniós biztos azzal fenyegette meg a milliárdos üzletembert, hogy kitiltják a Twittert az EU online teréből.