Kézifegyvergyártó közös vállalatot alapít Magyarországon a cseh Colt CZ Group és a magyar állami N7 Holding a magyar hadsereg ellátására lőfegyverekkel – jelentette be csütörtökön a Colt CZ. 

www.coltczgroup.com
Fotó: www.coltczgroup.com

A Colt CZ 51 százalékos tulajdonrészével tervezett közös vállalat létesítése a 2023 első negyedévének a vége felé esedékes hatósági jóváhagyástól függ. A vállalkozás a magyar fél által biztosított és a legmodernebb technológiával felszerelt üzemegységben működik majd. 

A vállalkozás célja a magyar fegyveres erők ellátása modern kézifegyverekkel és az ehhez szükséges saját gyártókapacitás kiépítése Magyarországon 

– mondta Jan Drahota, a Colt CZ vezérigazgatója. 

A megállapodás előzménye a Colt CZ és a magyar állam által 2018-ban aláírt technológiatranszfer-megállapodás, amelynek részében Magyarország licencet szerzett a Colt egyes termékeire. A korábban CZG-Ceska Zbrojovka Group néven ismert cseh vállalat 2021-ben vásárolta meg az amerikai Colt márkát.  

Védelmi ipari termékek magyarországi gyártásáról állapodott meg a honvédelmi miniszter

A Honvédelmi Minisztérium a Dynamit Nobel Defence német fegyvergyártó céggel írt alá vegyesvállalati szerződést védelmi ipari termékek magyarországi gyártásáról.