A Magyarországon gyártott védelmi ipari termékek a biztonságot növelik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Budapesten. A tárcavezető a Honvédelmi Minisztérium és a Dynamit Nobel Defence közötti vegyesvállalati szerződés aláírása alkalmából tartott rendezvényen kijelentette, a vegyesvállalat a korábbi, „sok évtizedig tartó, nagyrészt felelőtlen politikai döntések” miatt leépült védelmi ipar újraépítését indítja el.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; PALKOVICS László Budapest, 2022. december 9.Michael Humbek, a német Dynamit Nobel Defence vezérigazgatója (b) és Palkovics László, az N7 Holding Zrt. vezérigazgatója kezet fog a Honvédelmi Minisztérium és a Dynamit Nobel Defence közötti vegyesvállalati szerződés aláírásán 2022. december 9-én. Mellettük Avishay Regev, a Dynamit Nobel Defence felügyelő bizottságának elnöke (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j).MTI/Balogh ZoltánBudapest, 2022. december 9.
Michael Humbek, a német Dynamit Nobel Defence vezérigazgatója (b) és Palkovics László, az N7 Holding Zrt. vezérigazgatója kezet fog a Honvédelmi Minisztérium és a Dynamit Nobel Defence közötti vegyesvállalati szerződés aláírásán 2022. december 9-én. Mellettük Avishay Regev, a Dynamit Nobel Defence felügyelő bizottságának elnöke (b) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j).
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A magyar haderő kezébe olyan eszközök kerülnek, amelyek a magyar emberek biztonságát garantálják – nyomatékosította a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, többen – köztük Palkovics László volt technológiai miniszter, a szerződést magyar részről aláíró N7 Holding Zrt. vezérigazgatója – már évek óta dolgoztak azon, hogy a szerződés létrejöhessen, és miniszterré való kinevezése óta ő maga is aktívan bekapcsolódott az előkészítésbe. Kiemelte: az együttműködés a magyar véderő és azon keresztül a magyar nemzetgazdaság megerősítését szolgálja, annak egyik kiemelt állomása.

Megvan Palkovics László új feladata

A hadiipar fejlesztésében kap fontos szerepet a korábbi ipari és technológiai tárcavezető – jelentette be Brüsszelben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A magyar gazdaság újabb hengerrel, a védelemipar hengerével erősödik meg

– mondta, hozzátéve, az együttműködés munkahelyeket teremt, adóbevételt termel, a termékek külföldi értékesítésével öregbíti a magyar gazdaság hírnevét.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf Budapest, 2022. december 9.Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a minisztérium és a Dynamit Nobel Defence közötti vegyesvállalati szerződés aláírásán 2022. december 9-én.MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2022. december 9.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a minisztérium és a Dynamit Nobel Defence közötti vegyesvállalati szerződés aláírásán 2022. december 9-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh / Zoltán MTI 

Hozzátette, hogy a Magyarországon gyártott védelmi ipari termékek a biztonságot is növelik. Mint mondta, 

ha a külföldről szállított eszközök esetében a beszállítási láncban szakadás történne háború vagy járvány miatt, az nagymértékben növelné Magyarország kitettségét.

A vegyesvállalattal ezeket a hátrányokat lehet kiküszöbölni és az előnyöket kihasználni.

A szerződést a Dynamit Nobel Defence részéről Michael Humbek vezérigazgató, az N7 Holding Zrt. részéről Palkovics László vezérigazgató írta alá.

Az aláírást követően Avishay Regev, a Dynamit Nobel Defence felügyelőbizottságának elnöke arról beszélt, büszkék arra, hogy a védelmi iparban tovább vihetik Alfred Nobel nevét, és ennek az örökségnek rendszereik hatékonyságával és minőségével felelnek meg.

Mint mondta, német cégként évek óta keresték, hol tudnának az országhatáron kívül termelési egységet létesíteni, és végül Magyarországon találták meg a megfelelő helyszínt.

Hozzátette: 

Magyarországot olyan kormány vezeti, amely biztosítja az ország és az határainak védelmét, és elkötelezett az ország védelmi ipari képességének megerősítésében. 

Olyan környezetet találtunk, amely kedvez a befektetéseknek, ösztönzi a beruházásokat

– mondta, hozzátéve, a munkaerőpiacon és az egyetemeken pedig képzett munkaerőt találtak.

Kiemelte a két ország fegyveres ereje közötti jó együttműködést, és megemlítette, hogy mindkét haderő használ azonos rendszereket, és a jövőben is azonos védelmi rendszereket fog használni.

Avishay Regev hangsúlyozta: mindezeken túl olyan partnereket találtak Magyarországon, akik tudják, mit jelent a fejlesztés, a termelés és az  innováció, és elkötelezettek ezek iránt.