A Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamai a növekvő fenyegetések és a nézeteltéréseik ellenére is készek az együttműködésre – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Szentpéterváron, a FÁK-országok vezetőinek kétnapos informális csúcstalálkozóját megnyitva.

Russian President Vladimir Putin attends an informal meeting of the heads of state of the Commonwealth of Independent States (CIS) at the Boris Yeltsin Presidential Library in Saint Petersburg on December 26, 2022.
Fotó: AFP

A FÁK-országok közötti együttműködés kulcsfontosságú területe a biztonság és a stabilitás fenntartása közös eurázsiai térségünkben. Sajnos a kihívások és a fenyegetések ezen a területen, elsősorban kívülről, évről évre csak nőnek

– mondta Putyin.

Egységet teremtene keleten Putyin a NATO-val szemben

Az orosz védelmi miniszter jelentette be, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a FÁK-országok megerősítik katonai együttműködésüket a agresszív bővítési politikája miatt. Az egyezség szerint a részes államok biztosítják majd a folyamatos információcserét, és katonai-technikai együttműködéseket építenek ki. Emellett közös békefenntartó missziókat és katonai kiképzéseket tartanak majd.

Sajnos el kell ismerni, hogy a közösség tagállamai között is vannak nézeteltérések. A lényeg azonban az, hogy készen állunk az együttműködésre és így is teszünk

– mondta az orosz elnök.

Putyin azt hangoztatta, hogy a FÁK-országok vezetői „még ha felmerülnek is problémás kérdések, igyekeznek maguk megoldani őket, közösen, együttműködve, baráti segítséget és közvetítői segítséget nyújtva egymásnak”. Az orosz vezető szerint a közösség országai ilyen konstruktív módon működnek együtt a terrorizmus és a szélsőségesség, a nemzetközi bűnözés, az illegális kábítószer-kereskedelem és a korrupció elleni küzdelemben. Kitért arra is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok, valamint a közrend és a belső stabilitás biztosításáért felelős egyéb szervek operatív kapcsolatokat tartottak fenn az elmúlt év folyamán.