Közélet

Egységet teremtene keleten Putyin a NATO-val szemben

Az orosz védelmi miniszter jelentette be, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a FÁK-országok megerősítik katonai együttműködésüket a NATO agresszív bővítési politikája miatt. Az egyezség szerint a részes államok biztosítják majd a folyamatos információcserét, és katonai-technikai együttműködéseket építenek ki. Emellett közös békefenntartó missziókat és katonai kiképzéseket tartanak majd.

A nyugati országok gyarmatukká tették Ukrajnát, az ukrán népet pedig ágyútölteléknek használják Oroszország ellen – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamai védelmi miniszteri találkozójának résztvevőihez intézett videóüzenetében – írta meg az MTI.

Putyin, Kreml
Vlagyimir Putyin tósztot mond a Kremlben, miután kiosztotta az Apaföld hősei nevű állami kitüntetéseket az orosz katonáknak. 
Fotó: AFP

A Nyugat évek óta szégyentelenül kiszipolyozza és kihasználja (Ukrajna) erőforrásait, népirtásra és terrorra buzdított a Donyec-medencében, gyakorlatilag gyarmattá változtatta ezt az országot, és most cinikusan ágyútölteléknek, faltörő kosnak használja az ukrán népet Oroszország ellen, továbbra is fegyverrel és lőszerrel látja el Ukrajnát, zsoldosokat küld oda, öngyilkos útra tereli az országot

– mondta az orosz vezető.

Putyin: nem vagyunk olyan őrültek, hogy elsőnek dobjuk le az atomot

Vlagyimir Putyin az orosz emberi jogi tanács éves ülésén beszélt videóhíváson keresztül, és elmondta, hogy nem országa lesz az első, amely nukleáris támadást fog alkalmazni. Hozzátette, hogy az orosz atomfegyver-arzenál a világon a legmodernebb és a legfejlettebb, de az orosz nukleáris doktrína ezeknek a fegyvereknek csak a védelmi célú bevetését teszi lehetővé.

Putyin azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a agresszív bővítésével szerinte gyakorlatilag lerombolta a stratégiai stabilitás évtizedek alatt kialakított struktúráját. Azt állította, hogy a Nyugat az alternatív fejlődési modellek elrettentése céljából törvénytelen szankciókat vezet be, a „színes forradalmak” technológiáit alkalmazza, és katonai konfliktusokat szít.

Az orosz elnök szorgalmazta, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a FÁK tagállamainak védelmi szervei egy a jelenlegi kihívásoknak megfelelő biztonsági és együttműködési rendszert alakítsanak ki, de nem „valami mitikus íratlan szabályok”, hanem kizárólag a nemzetközi jog és egymás érdekeinek tiszteletben tartása alapján. Rámutatott a folyamatos információcsere és a katonai-technikai együttműködés kiépítésének, a közös békefenntartó misszióknak, valamint a katonai kiképzés terén való együttműködésnek a fontosságára.

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu a Zvezda TV közlése szerint bejelentette, hogy 

a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a FÁK-országok megállapodtak a katonai kapcsolataik megerősítéséről.

Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy az ukrán energetikai infrastruktúra elleni támadások megtorló csapások, többek között a Kercsi-híd felrobbantása miatt – erről a Euronews orosz részlege számolt be.

A Twitteren terjedő videóban Vlagyimir Putyin arról beszél, hogy az egész világot foglalkoztatja, hogy rakétákat lőnek az ukrán infrastruktúrára, de a Kijev által elkövetett agresszió már senkit nem érdekel. Putyin a Kreml épületében beszélt erről, miután állami kitüntetéseket adott át orosz katonáknak.

Most nagy a zaj a szomszédos ország energia-infrastruktúrája elleni támadásainkról. Igen, megtesszük. De ki kezdte ezt az egészet? Ki robbantotta fel a Kercsi-hidat?

– mondja Putyin a felvételen.

 

Putyin Oroszország
Kapcsolódó cikkek