Orbán Viktor miniszterelnök szombatra kormányülést hívott össze – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. 

ORBÁN Balázs; BORDÁS Gábor; VARGA Mihály; PINTÉR Sándor; ORBÁN Viktor; NAGY István
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A miniszterek gazdasági és energiabiztonsági ügyekről tárgyalnak. A sajtóiroda közlése szerint a napokban napokban életbe lépett a brüsszeli olajszankció, amely egész Európában, így Magyarországon is érezteti hatását, egész Európában szankciós energia- és benzinárak vannak. 

A brüsszeli döntéshozók ahelyett, hogy változtatnának a súlyos károkat okozó politikájukon, újabb szankciókat akarnak bevezetni, tovább növelve az európai gazdaságra nehezedő terheket – fogalmaz Havasi.

Hozzátette: a kormányülésen foglalkoznak a Magyarországot megillető uniós források kérdésével is. 

A magyar kormány és a parlament minden vállalást teljesített, amiben megállapodott az Európai Bizottsággal. 

Varga Mihály: a Magyarországnak járó uniós források kifizetése nem összeköthető más ügyekkel

A pénzügyminiszter szerint a magyar helyreállítási terv tartalmát minden tagország támogatja, így év végéig megtörténhet a hivatalos jóváhagyás.

A brüsszeli bürokraták újabb feltételeket támasztanak, mert Magyarországra akarják erőltetni az akaratukat a bevándorlás, a szankciók és a gender kérdésében is. Magyarország teljesíti a vállalásait, de ezekben az ügyekben a kormány nem Brüsszel, hanem a magyar emberek érdekeit képviseli – közölte a kommunikációért felelős Havasi.