Sorban érik a napokban a törékeny német lelket a sokkok, és immár az ideg-összeroppanás szélére kerültek – értékel a Politico. Alig esett ki nemzeti ön- és egymást ostorozást okozva a katari vb-ről már a csoportkörben a német válogatott, a héten a demokrácia elleni fegyveres összeesküvés leleplezéséről szóló hírek borzolták fel a kedélyeket.

Police Conduct Nationwide Raids Against Insurrectionist Group BERLIN, GERMANY - DECEMBER 07: A police van stands outside the Reichstag, seat of the Bundestag, Germany's parliament, on the day police conducted nationwide raids against a suspected insurrectionist group on December 07, 2022 in Berlin, Germany. Law enforcement agencies conducted raids nationwide today and arrested 25 people whom they claim are in an organization bent on violently overthrowing the German government. According to Germany's prosecutor general, the group is driven by a mix of conspiracy theories and far-right ideology, including influence of the Q-Anon and Reichsbürger movements. Among its members are former members of an elite military unit and former police. The leader of the group is reportedly a German aristocrat named Heinrich Reuss, also known as Prince Heinrich XIII, who was to lead the new government following an insurrection. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Fotó: Sean Gallup / Getty Images

Sokan komolyan aggódnak, miután a hét közepén rendőrök ezrei rajzottak szét az országban, fegyvereket foglaltak le, és letartóztattak 25 embert, akik a hatóságok szerint ördögi terveket szőttek a kormány megdöntésére és a monarchia visszaállítására.

Egy nappal később azonban az ügy jobban hasonlít egy Monty Python-epizód kéziratára, mint A sakál napja folytatására

– fogalmazott a portál.

Kiderült, hogy a szervezkedés gyanú szerinti vezetője XIII. Reuss Henrik herceg, egy 800 éves arisztokrata család félhosszú hajú, idősödő leszármazottja.

A 71 éves herceg a monarchista konspiráció találkozóit a rendőrség szerint a türingiai vidéken, egy hegytetőn álló várkastélyában szervezte. Az összeesküvők – részben nyugdíjasok – 

valóban tekintélyes fegyverarzenált gyűjtöttek össze, számszeríj- és parittyatüzérséggel, kardokkal, valamint tisztázatlan korú vadászfegyverekkel és pisztolyokkal készülődve a kormánydöntésre.

A Politico értékelése szerint az ügy sokkal többet mond el a német nemzeti psziché jelenlegi állapotáról, mint az ország demokratikus intézményeiről. A valódi terrorizmus egyébként Németországban nem egzotikus, távoli jelenség. Az 1970-es évektől a Vörös Hadsereg Fakció nevű baloldali terrorszervezet több mint 30 embert tett el láb alól. Az új évezred elején az NSU nevű újnáci csoport kilenc emberrel végzett. Mohamed Atta, a New York-i ikertornyokat ledöntő szeptember 11-i támadás vezetője Hamburgban szervezte meg a csoportját, ahol éveket töltött egyetemistaként. Merényletek az utóbbi években is történtek.

Raid against Reichsbürger scene - Frankfurt dpatop - 07 December 2022, Hessen, Frankfurt/Main: In a raid against so-called "Reichsbürger" masked police officers, after searching a house Heinrich XIII Prince Reuss (2nd from right) lead to a police vehicle. The Federal Prosecutor's Office had several people from the so-called Reichsbürger scene arrested in the course of a raid on Wednesday morning. Numerous officers were deployed in several federal states, said a spokeswoman for the Karlsruhe authority . Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Boris Roessler / AFP

Bár a herceg köré tömörült csoport akár emberéletekre is veszélyessé válhatott volna, az ország stabilitására aligha jelentett veszélyt. A csapatban volt egyébként a szélsőjobboldali AfD párt egy korábbi parlamenti képviselője, a különleges erők egy korábbi, nyugdíjas parancsnoka – aki azonban már 1996-ban leszerelt, és sose látott harcot –, egy operatenor, egy tetőfedő és egy gourmet szakács. Állítólag olyan tervük is volt, hogy II. Erzsébet királynő halála legyen a hatalomátvétel ideje, csakhogy az adott nap felkészületlenül érte őket.