Nem a teljesítményével került középpontba a katari labdarúgó-világbajnokságon a német válogatott, noha 885,5 millió eurós játékoskeretével az ötödik legértékesebb nemzeti csapat a földkerekségen. Négy ponttal az E-csoport harmadik helyén végzett, kiesett, egyedül Costa Ricát tudta megelőzni a négyesben. 

al-Hor, 2022. december 1.A német Kai Havertz (b) és Niclas Füllkrug a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjában játszott Costa Rica-Németország mérkőzés végén az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 1-jén. Németország 4-2-re győzött, de nem jutott tovább.
Niclas Füllkrug ugyan tenyerébe temeti az arcát, de a németek csúfos szerepléséért a legkevésbé ő hibáztatható.
Fotó: Ronald Wittek / MTI / EPA

Mint ismert, a Japántól elszenvedett 2-1-es vereséget megelőző csapatfotóra úgy álltak oda a Nationalelf futballistái, hogy eltakarták a szájukat, ezzel tiltakozva a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azon döntésével szemben, amely szerint a csapatkapitányok csak sárga lap ellenében viselhetnek a homoszexualitás melletti kiállást szimbolizáló szivárványos karszalagot. Németország egyébként is több fronton indított „támadást” a vb-rendezést botrányos körülmények között elnyerő Katar ellen: a DPA hírügynökség felmérése szerint a német lakosság fele ellenezte, hogy az együttes részt vegyen a tornán, ezzel ráadásul az ország számos politikusa is egyetértett. Időközben lett is belőle diplomácia bonyodalom, miután a két állam novemberben hosszú távú gázmegállapodást kötött egymással.

Alig valamire elég a németek katari LNG-beszerzési sikere

Katar nem megoldás az európai gázhiányra.

A világ egyik legerősebb bajnokságából, a 4,17 milliárd euróra becsült Bundesligából érkező németek a pályán alig csillantottak meg valamit a tudásukból, egyedül a spanyolok elleni 1-1-es döntetlen, majd a Costa Rica elleni, 4-2-es győzelemmel végződő mérkőzésen is csereként betaláló Niclas Füllkrug ragadta meg az alkalmat, hogy abban mutassa meg magát ország-világ előtt, amiben a legjobb: góllövésben.  

A csupán 5 millió eurós árcédulával rendelkező, a vb előtt a nemzetközi porondon ismeretlen Werder Bremen-támadóért a hírek szerint már be is jelentkezett a rekordbajnok és egyben a torna legtöbb játékosát Bayern München. 

A bajoroké szinte a világ egyetlen olyan futballklubja, amely az elmúlt évtizedekben folyamatosan profitot termelt, a legutóbbi idényt több mint 650 millió eurós nyereséggel zárta.

Miközben mindenki azon vitatkozik, hogy a japánok második gólja – amellyel megverték a spanyolokat – kint volt-e, addig a mértékadó Deutsche Welle egyenesen apokalipszisről ír. A Der Spiegelnél úgy gondolják, milliméterek és mégis mérföldek kellettek volna a továbbjutáshoz; a Bildnél meg úgy vélik, az egykor nagyszerű és büszke futballnemzet már nem létezik többé; a Kicker felelősségre vonást követel; a Sportschau túlértékelt bagázsról cikkezik; a Sport 1 pedig egyszerűen nagyképűnek nevezi az egész társaságot. 

Az ARD-nél sem fogták vissza magukat, miután a csatorna riportere, Esther Sedlaczek azt kérdezte a szövetség sportigazgatójától, Oliver Bierhofftól, hogy a szivárványos karszalag körüli bonyodalom mennyire zavarta meg a német focistákat. Az ARD ugyanis úgy tudja, nem mindenki szeretett volna a száját eltakarva protestálni, ám nem volt választása.

Az az általános vélekedés, hogy Németország elsősorban azzal foglalkozott, milyen politikai üzenetet közvetítsen a világ felé, ahelyett hogy hírnevéhez, tudásához mérten játszott volna – és ebbe bukott bele.

Katari vb: zsarolások, atrocitások, letartóztatások, halálesetek – ez már nem a fociról szól

Őrizetbe vettek egy dán riportert Dohában, mert lefilmezte, ahogy a kormányellenes iráni szurkolókat honfitársaik megtámadják.