Valószínűtlen, hogy a csütörtökön lelőtt ukrán légvédelmi rakéta véletlenül lépett be az ország légterébe, a legvalószínűbb, hogy szándékos volt a rakétaindítás – jelentette ki a fehérorosz nemzetbiztonsági tanács titkára pénteken.

Fotó: Vadzim Yakubionak / MTI / EPA / BELTA

Kijev minden eszközzel regionális konfliktust akar kiprovokálni. Ennek példája a minapi incidens az ukrán SZ-300 rakéta lelövésével. Kevés okunk van azt hinni, hogy a rakéta véletlenül lépett a légterünkbe. Minden jel szerint valakinek a terve valósult meg

– idézett a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség az interjúból, amelyet Aljakszandr Valfovics a Sputnik Belarus hírportálnak adott.

Mint ismert, a fehérorosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az ország légvédelmi erői lelőttek egy ukrán SZ-300 típusú föld-levegő légvédelmi rakétát a Breszt megyei Harbaha település közelében, mintegy 15 kilométernyire a fehérorosz–ukrán határtól. Az incidens miatt a minszki külügyminisztériumba kérették Ukrajna nagykövetét.

A BelTA fehérorosz állami hírügynökség pénteki jelentése szerint a légvédelmi erők parancsnoka, Kirill Kazancev sem zárta ki az esetleges ukrán provokáció lehetőségét.

A hírügynökség szerint a védelmi tárca két lehetőséget vizsgál: az egyik szerint a légvédelmi rakéta véletlenül hibás röppályára került vagy meghibásodott, a másik szerint szándékos provokáció történt az ukrán hadsereg részéről.

Csütörtök este Kijev jelezte: nem zár ki egy szándékos orosz provokációt, amellyel Fehéroroszországot be akarják vonni a háborúba.

Az ukrán fél nem zár ki egy szándékos provokációt a terrorista orosz állam részéről, amely úgy állapította meg robotrepülőgépei röppályáját, hogy a fehérorosz terület feletti légtérben kelljen elfogni őket

– olvasható a kijevi védelmi minisztérium közleményében.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Ukrajna kész részt venni az incidens körülményeinek objektív kivizsgálásában.