Fehéroroszország behívta Ukrajna nagykövetét, miután egy eltévedt ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétát lőttek le az ország területén – írja az al-Dzsazíra.

Kyiv, Ukraine August 24, 2021: S-300PS anti-aircraft missile system at the celebration of 30 years of independence of Ukraine
Fotó: Shutterstock

A fehérorosz fél rendkívül súlyosnak tartja az incidenst

 – mondta Anatolij Glaz, a fehérorosz külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: Minszk azt követeli, hogy az ukrán fél folytasson le alapos vizsgálatot, és vonja felelősségre az elkövetőket, valamint hozzon átfogó intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne ismétlődhessenek meg hasonló incidensek.

Oleg Konovalov, Fehéroroszország délnyugati régiójának, Bresztnek a katonai komisszárja a közösségi médiában közzétett videóban azt közölte, hogy a helyieknek egyáltalán nincs miért aggódniuk, és ilyen dolgok sajnos megtörténhetnek. A portál szerint egy ukrán katonai szóvivő lényegében elismerte, hogy egy eltévedt ukrán rakéta zuhant le.

Belarusz ma közölte, hogy egy ukrán Sz-300-as légvédelmi rakéta csapódott be a kelet-európai ország területén: a rakéta a breszti régióban lévő Harbacsa falu közelében, az ukrán határtól mintegy 15 kilométerre zuhant le, az eset helyi idő szerint 10 és 11 óra között történt, áldozatokról és sérültekről nem érkezett jelentés. Az Sz-300-as egy szovjet korszakból származó légvédelmi rendszer, amelyet Moszkva és Kijev is használ, novemberben Lengyelországban csapódott be egy rakéta, akkor két ember meghalt az incidensben.

Hollandia kitoloncolhatja a dezertált oroszokat

Oroszország október végén leállította a katonai mozgósítást, így a Hollandiába menekült orosz állampolgároknak nem kell tartaniuk attól, hogy katonai műveletek végrehajtására sorozzák be őket. A kormány emellett úgy határozott, hogy a szolgálatot megtagadó orosz sorkatonák által már benyújtott menedékkérelmek elbírálását felfüggesztik a következő fél évre, ugyanez vonatkozik a dezertáló sorkatonákra is, így ők legalább hat hónapig Hollandiában maradhatnak.