A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának keretében újabb 360 jármű beszerzése valósulhat meg – olvasható a cég közleményében.

A most megjelent kiírásoknak köszönhetően 

200+160 környezetkímélő, az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő, dízelmotorral hajtott, alacsony belépésű, kéttengelyes szóló autóbusz érkezhet 2023-ban a Volánbuszhoz. 

A Volánbusz Zrt. sajtónyilvános eseményen mutatja be Kecskeméten az új Volvo 8900 típusú autóbuszokat, amelyeknek köszönhetően Bács-Kiskun megyében tovább frissül a járműállomány, és javul a személyszállítás szolgáltatási színvonala. 20220208 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe A Volánbusz Zrt. sajtónyilvános eseményen mutatja be Kecskeméten az új Volvo 8900 típusú autóbuszokat, amelyeknek köszönhetően Bács-Kiskun megyében tovább frissül a járműállomány, és javul a személyszállítás szolgáltatási színvonala. 

20220208 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A 200 klímás jármű legalább 40 ülőhelyes lesz és minimum 85 utas szállítására lesz képes. A járművekkel szemben további elvárás a kerekesszék elhelyezését biztosító fedélzeti kialakítás és a felszállást segítő rámpa. A különböző vezetéstámogató rendszerek mellett ABS, ASR biztonsági funkciókat is tartalmaznia kell, illetve az elektronikus utastájékoztatási és kamerarendszer, valamint az utastéri USB-csatlakozók is az elvárt felszereltség részei. A gyártónak gondoskodnia kell az autóbuszok utas- és vezetőterének járványvédelmi megelőző kezeléséről.

A pályázati kiírásban szereplő 160 alacsony belépésű autóbusz legalább 45 ülőhelyes lesz és minimum 80 utas egyidejű szállítására lesz képes. Az egyéb főbb műszaki paraméterek hasonló kényelmi, műszaki és járványvédelmi elvárásokat támasztanak ezeknél is.

A program kezdete óta több mint 1800 autóbusz állt forgalomba a társaságnál, ennek eredményeként 13,35 évről 10,9-re csökkent a flotta átlagéletkora.

A most induló eljárások mellett hamarosan 48 elektromos meghajtású és 164 gázüzemű járművel bővül a Volánbusz járműparkja, továbbá azzal a 47 csuklós busszal, amelyek beszerzési eljárása a közelmúltban sikeresen lezárult.