Washington büntetőintézkedésekkel sújtott egy sor olyan vállalatot és személyt, amelyek és akik a kínai felségvizeken folytatott illegális halászati tevékenységhez vagy a kínai emberi jogok megsértéséhez köthetők, valamint a Fülöp-szigetek egyik szektaalapítóját, akit szexuális célú emberkereskedelemmel vádolnak.

Protesters holding signs against the corruption on the demonstration outdoors
Fotó: FG Trade Latin / Getty Images

Büntetőintézkedéseket hoztak a kínai Dalian Ocean Fishing Company ellen, amely veszélyes munkakörülmények között dolgoztatja a munkavállalóit, és 13 hónap alatt öt tengeri halásza is meghalt, ráadásul hármuk holttestét a tengerbe dobták ahelyett, hogy hazaszállították volna.

Washington szerint a Dalian hajóin dolgozó legénység tagjai átlagosan napi 18 órát dolgoznak, lejárt szavatosságú ételt kapnak, és koszos vizet kell hogy igyanak.

Az Egyesült Államok ezenkívül három guatemalai állampolgárt, köztük Allan Estuardo Rodríguez Reyes korábbi házelnököt is szankciókkal sújtotta korrupciós tevékenység és politikai befolyással való üzérkedés miatt, amellyel kenőpénzekhez és más gazdasági-pénzügyi előnyökhöz jutottak.

Oroszországban a szankciókkal sújtottak között van Vlagyimir Putyin orosz elnök több munkatársa, illetve a 15 tagú orosz választási bizottság minden tagja, akik az ukrajnai területeken szeptemberben rendezett népszavazásokat felügyelték.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a Kreml választási bizottsága éveken át tiszta és átlátható oroszországi választásokkal dicsekedett, ezeket azonban szabálytalanságok és hihetőnek tűnő vádak árnyékolták be, amelyek szerint a Kreml gondosan felügyelte az oroszországi választási eredményeket.

A büntetőintézkedés alá vont személyek és vállalatok egyesült államokbeli tulajdonait és érdekeltségeit elzárják, és mindazok az amerikai vállalatok, amelyek velük üzleteltek, meg kell hogy szüntessék orosz üzleti kapcsolataikat. Az amerikai kormányzat szankciós listáján szerepelnek továbbá iráni, nyugat-balkáni, libériai és salvadori személyek és cégek is pénzügyi visszaélések és egyesült államokbeli vagy onnét kezelt ingatlanok miatt. 

Kanada szankciókkal sújtott orosz, iráni és mianmari cégeket, magánszemélyeket

Kanada 67 magánszemély és kilenc vállalat ellen hozott szankciókat a korrupcióellenes harc világnapjára időzítve. Az Oroszország elleni kanadai büntetőintézkedések hat vállalatot és 33 jelenlegi és korábbi orosz vezetőt sújtanak.