Az Európa Tanács pénteken úgy határozott, hogy hat hónappal, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Orosz Föderáció gazdaságának egyes ágazatait megcélzó korlátozó intézkedéseket – olvasható a tanács oldalán

Az oldal megfogalmazása szerint a szankciókat, amelyeket először 2014-ben vezettek be az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz fellépésekre válaszul, 2022 februárja óta jelentősen kibővítették, tekintettel Oroszország katonai agressziójára. 

A meghosszabbított gazdasági szankciók a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára és a kettős felhasználású termékekre, az iparra, a közlekedésre és a luxuscikkekre vonatkozó korlátozásokat tartalmaznak. 

szankciók
Fotó: Shutterstock

Az intézkedések kiterjednek továbbá a tengeri nyersolaj és egyes kőolajtermékek Oroszországból az EU-ba történő behozatalának vagy szállításának tilalmára, több orosz bank SWIFT-rendszerből való kizárására, valamint több, a Kreml által támogatott dezinformációs csatorna műsorszolgáltatási tevékenységének és engedélyének felfüggesztésére.

A tanács közlése szerint orosz agresszióval szemben az EU határozottan kiáll Ukrajna és népe mellett, és rendületlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.