BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Unió meghosszabbítja az Oroszország elleni szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

Az Európa Tanács pénteken úgy határozott, hogy hat hónappal, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Orosz Föderáció gazdaságának egyes ágazatait megcélzó korlátozó intézkedéseket – olvasható a tanács oldalán

Az oldal megfogalmazása szerint a szankciókat, amelyeket először 2014-ben vezettek be az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz fellépésekre válaszul, 2022 februárja óta jelentősen kibővítették, tekintettel Oroszország katonai agressziójára. 

A meghosszabbított gazdasági szankciók a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára és a kettős felhasználású termékekre, az iparra, a közlekedésre és a luxuscikkekre vonatkozó korlátozásokat tartalmaznak. 

szankciók
Fotó: Shutterstock

Az intézkedések kiterjednek továbbá a tengeri nyersolaj és egyes kőolajtermékek Oroszországból az EU-ba történő behozatalának vagy szállításának tilalmára, több orosz bank SWIFT-rendszerből való kizárására, valamint több, a Kreml által támogatott dezinformációs csatorna műsorszolgáltatási tevékenységének és engedélyének felfüggesztésére.

A tanács közlése szerint orosz agresszióval szemben az EU határozottan kiáll Ukrajna és népe mellett, és rendületlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.