Továbbra is tiszteletben tartja és elismeri az egy Kína elvét Csehország – közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden Prágában a Blesk című bulvárlap hírportáljának adott interjúban.

EU Council leaders meeting
Fotó: Olivier Hoslet / MTI

A politikust azért kérdezték erről, mert a pekingi diplomácia nyíltan bírálta azt a tényt, hogy Petr Pavel szombaton megválasztott új cseh köztársasági elnök hétfőn mintegy negyedórás telefonbeszélgetést folytatott Caj Jing-ven tajvani elnökkel. A szigetet ugyanis Peking Kína részének tekinti az egy ország, két rendszer elv alapján.

„Hagyományosan jó kapcsolataink vannak a demokratikus Tajvannal gazdasági, oktatásügyi és kutatási területeken. Ez jó dolog. Ugyanakkor: Csehország tiszteletben tartja és elismeri az egy Kína elvét. Ebben semmi sem változik” – felelte Fiala arra a kérdésre válaszolva, hogy Pavel telefonbeszélgetése a tajvani elnökkel nem ártott-e Csehországnak.

A cseh államfő ugyanakkor Caj Jing-vent arról biztosította, hogy Csehország és Tajvan is osztják a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket. 

Petr Pavel elmondta a tajvani elnöknek: bízik abban, hogy lehetőségük lesz személyesen is találkozni. 

A beszélgetést a Reuters hírügynökség diplomáciai áttörésként értékelte.

Pavel – aki márciusban lép hivatalba – vasárnap a Radiozurnal közszolgálati hírrádiónak adott interjújában kifejtette: a tajvani elnökkel tervezett beszélgetésével nem akar több kárt okozni, mint amennyi hasznot hoz. Az egy Kína elvet szerinte ki kell egészíteni annak második felével: egy Kína, két rendszer.

A Tajvannal fenntartott sajátos kapcsolatainkban ezért nincs semmi különös

– fogalmazott. Csehország, hasonlóan a világ legtöbb országához, a Kínával szembeni konfrontáció elkerülése érdekében nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, ennek ellenére kölcsönös látogatásokra került sor. Tavaly például Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke járt egy kereskedelmi delegáció élén az ázsiai szigetországban.